Vegansk for hele familien
Den veganske livsstil bliver mere og mere alment udbredt her i Danmark – faktisk er der flere end 160.000 voksne danskere, der lever som vegetarer eller veganere. Grunden til den voksende andel er blandt andet dyreetik og miljøhensyn, men også sundhed spiller en betydelig rolle.
Langt de fleste ernæringsprofessionelle er enige om, at det er godt at lade grønsagerne udgøre en stor del af ens daglige kost, deriblandt privatpraktiserende klinisk diætist, Maria Felding, der udtaler:
- Generelt ser man sundhedsfordele hos folk, der spiser flere planter frem for animalske produkter. Fordelene kan skyldes både det lavere indtag af animalske produkter og et højere indtag af hele planter såsom frugt, grønt, nødder, bælgfrugter og fuldkorn.
Maria Felding ser ikke den store ernæringsmæssige udfordring ved en vegansk kost, som skeptikere har stor fokus på.
- Modsat den gængse opfattelse er det ikke en udfordring at dække behovet for hverken jern, protein eller calcium, så længe man spiser hele planter. Tilskud med B12 er dog nødvendigt, understreger hun.
Forfatteren bag bogen ”Vegansk for Alle”, Ditte Gad Olsen, har været veganer i 6 år. Hun er meget begejstret for den positive udvikling på den veganske scene de seneste år, da udvalget af veganske alternativer og specialvarer er blevet langt bredere. Trods den positive udvikling, er hun opmærksom på ernæringsmæssig skepsis overfor vegansk kost.
- Jeg bliver hele tiden spurgt, hvor jeg får protein og calcium fra, og man skal være klar med svarerne som veganer. Men der er en bevidsthedsændring på vej. I USA er der f.eks. ikke samme skepsis overfor vegansk mad til børn som herhjemme, siger hun.
Når man flytter fokus fra voksne over på børn, er den føromtalte skepsis større, da man i Danmark er meget opmærksom på ernæringsindholdet i vegetarisk og vegansk kost – især i børnenes første 2 leveår.
Vegetarisk kost til småbørn
Vær opmærksom på at barnet kan komme til at mangle nogle vitaminer og mineraler, da fedtindtaget, især indtagelsen af mættet fedt ofte vil være lavere end ved almindelig dansk kost. Derfor bør man være opmærksom på barnets fedt indtag.
Det kan være svært som forældre at dække barnets behov for især B12-vitamin og D-vitamin, da disse stort set kun findes i animalske fødevarer.
Det er muligt at sammensætte en god vegetarkost til dit barn, når blot du er bevidst om at få dækket barnets behov.
- Tilsæt vegetabilsk olie til maden for at øge energitætheden og derved sikre energiindholdet.
- Dæk proteinindtaget via æg, mælk, bønner, linser, sojaprodukter, nødder, frø, kornprodukter og grønsager. Tilbyd barnet mange forskellige proteinkilder i løbet af dagen.
- Jernbehovet kan være svær at dække, og det kan derfor være en god idé at supplere med jerntilskud i 6-12 måneders alderen.
- Kød er især en vigtig kilde til zink, så vær derfor opmærksom på om dit barn mangler zink.
- Dæk nemt calcium behovet ved at tilbyde barnet mælkeprodukter.
Vegansk kost til småbørn
Det er en meget stor udfordring at sammensætte en vegansk kost, så den dækker barnets fulde behov. Har man som familie et meget stort ønske om at leve vegansk, er det en god idé at amme barnet til det er 2 år og derudover give barnet ekstra B12-vitamin.
Vær opmærksom på, at der er risiko for at barnet vil blive mættet så meget af den fiberholdige kost, at kalorie- og mineralbehovet ikke bliver dækket tilstrækkeligt.
Vær også opmærksom på, at der ikke findes vegansk modermælkserstatning på det danske marked.
Kort sagt, er vegansk et godt valg for familiens sundhed, dog anbefales kosten ikke til de yngste i flokken, der derimod sagtens kan leve vegetarisk i stedet, når blot man er opmærksom på kostsammensætningen.
Kilder:
K170718