Alt om den søde ahornsirup
Amerikansk ahornsirup har en sød, fyldig og karamelliseret smag. Netop derfor efterlader den tykke sirup et alsidigt indtryk, der er eminent til alt lige fra salte snacks og hovedretter til sødt bagværk og proteinholdige grøde. Læs med her, og bliv mester i at anvende ahornsirup.
Den amerikanske ener
Selvom ahornsirup er udbredt i Danmark, så er den tykke masse et ganske særligt og unikt nordamerikansk produkt. Ahornsirup kan nemlig kun fremstilles i den østlige del af det nordamerikanske kontinent, og derfor er siruppen et naturligt resultat af årstiderne og naturen i Canada.
Ahornsirup er fremstillet af saften fra canadiske sukkerløn, der på engelsk hedder ”sugar maple”. Det er blandt andet i træarter som sukker-ahorn, rød ahorn og sorte ahorntræer, at du kan finde sukkerløn. Siruppen bliver for det meste tappet i de kolde, canadiske vintermåneder, så indkogningen hurtigt kan sættes i gang og forvandle ahorntræets syrlige most til sød sirup. Derefter pryder ahornsiruppen supermarkedshylderne resten af året.
Ahornsirup eller ahornsukker?
Den canadiske ahornsirup bliver som sagt lavet af ahorntræets syrlige safter. Producenterne får træets safter ud ved at lave hul i stammen, hvorefter den klare væske strømmer ud. Ved sådan en tapning kan et enkelt ahorntræ give to til fem liter saft dagligt. Selvom det kan lyde af meget, så er det kun en brøkdel af produktionen af ahornsirup. Der går nemlig hele 40 til 60 liter på en enkelt liter ahornsirup, da store dele af væsken inddampes og forsvinder ud i luften, når kogningen er i gang.
Den friske ahornsaft bliver kogt, indtil væsken har forvandlet sig til en klistret sirup. Nogle producenter fortsætter lidt endnu med at koge, da siruppen således bliver krystalliseret og i stedet tager form som ahornsukker.
Smag, duft og aroma
Hvordan smager ahornsirup egentlig? Indfødte canadiere mener, at siruppen smager af canadisk natur, hvor du kan fornemme særlige undertoner, der understreger, at hele produktet stammer fra planter. Andre vil karakterisere siruppen som sød, fyldig og med en aromatisk karamelsmag.
Selve saften fra ahornsiruppen er en klar og syrlig væske, og derfor er det kogningen og opvarmningen, der giver ahornsiruppen sin gyldenbrune farve og runde, fyldige smag.
Har du styr på de forskellige sirupper?
Ahornsirup er ikke bare ahornsirup. Den bliver nemlig inddelt i forskellige grader, alt efter hvor fin siruppen er. Og her er hovedreglen: Jo lysere farve, jo bedre kvalitet. Den fineste sirup bliver mærket som ”Fancy Grade”, ”Extra Light” eller ”Grade A”. Hvis du derfor falder over en sirup, der er markeret som B, C, D eller E, er produktet således af mindre fin kvalitet.
En mindre fin ahornsirup er imidlertid ikke lig med et dårligt produkt. Tværtimod. Inddelingen handler mere om, hvordan du anvender din ahornsirup. En middelgod ahornsirup er nemlig perfekt til bagning og madlavning, mens de finere sirupper bør bruges til at dryppe over f.eks. pandekager, bagværk og vafler.
Dét kan du bruge ahornsirup til
Ahornsiruppens fyldige smag gør produktet til et must-try i mange forskellige opskrifter. Til at starte med er det en selvfølgelighed at dryppe siruppen ovenpå små amerikanske. Det giver en sød og skøn start på dagen. I samme omfang kan du også dryppe den søde sirup på syrlige bærmuffins – så er du næsten garanteret et hit. Du kan også give dig i kast med en svampet puddingkage med karamelliseret skorpe af ahornsirup. Eller lave en lækker glasur af ahornsirup til din yndlingskage.
Er du mere til de ostede oplevelser, så kan du prøve en lagkage, hvor den søde sirup binder forskellige sammen. Og som en ekstra note, går du aldrig galt i byen med salte nødder på toppen eller ved siden af oste-lagkagen. Det giver desserten en forstærket smag og saltet twist.
Vil du prøve noget helt anderledes? Så begiv dig ud i at karamellisere enten flæsk eller bacon med ahornsirup. Det giver dig en oplevelse, der smagsmæssigt er helt anderledes, end hvad du er vandt til. Er du ikke helt så modig, kan ud også blot starte dagen ud med at dryppe den søde ahornsirup på din havregrød, boghvedegrød, chiagrød eller en helt fjerde grød.
Opbevar din ahornsirup rigtigt
Din ahornsirup bliver allerbedst, hvis du opbevarer den rigtigt. Så længe du følger TKL – tørt, koldt og lufttæt – så er du godt på vej. Derfor kan du både opbevare siruppen i køkkenskabet eller køkkenskuffen. Hvis du vil forlænge holdbarheden, kan du med fordel sætte siruppen ind i køleskabet.
Du bør heller ikke være bekymret for skimmel, da siruppen er varmebehandlet. Af den grund skal der først en forurening fra omgivelserne til, før produktet kan danne skimmel eller mug. Derfor bestemmer du selv, om siruppen skal stå på køkkenbordet, i køkkenskuffen eller i køleskabet - så længe du bare husker at tørre flaskehalsen af, når du har hældt af siruppen.
Find canadisk ahornsirup hos Helsam
Hos Helsam finder du et godt udvalg af forskellige ahornsirupper. Du kan blandt andet finde ren ahornsirup med inddelingen ”Grade A” fra Rømer. Vi har også økologisk ahornsirup fra TerraSana, der fokusere på rene produktsammensætninger og miljøvenlig emballage. Er du mere til en god, gammel kending, så har vi selvfølgelig også ahornsirup fra det kvalitetsbevidste mærke, Urtekram. Klik her, og se mange flere sirupper!