Kartoffelmel
Kartoffelmel, også kaldet kartoffelstivelse, kan bruges i mange madretter. Derudover har kartoffelmel en fantastisk evne i forhold til at fjerne pletter på gulvtæpper. Læs mere om kartoffelmel her.
Hvad er kartoffelmel?
Kartoffelmel består af stivelse fra kartofler og er derfor ikke ”mel” som sådan. Dog ligner det mel og bruges også sådan. Kartoffelmel er fra naturen side glutenfri, så er du glutenallergiker, skal du aldrig være bekymret for at vælge kartoffelmel som ingrediens til din madlavning eller bagning.
Hvordan laves kartoffelmel?
Man skulle måske tro, at kartoffelmel laves ved at male kartoflerne til fint pulver. Dette er dog ikke tilfældet. I stedet ”vaskes” stivelsen ud af kartoflerne. Det betyder også, at kartoffelmel kaldes kartoffelstivelse. Der er dog tale om det helt samme produkt. Kartoffelmel er bare et ældre ord som stadig hænger ved i både tale og på skrift.
Stivelse er det stof der findes anden mest af i en kartoffel. 19 procent af en kartoffel er stivelse, mens 75 procent er vand og de resterende 6 procent er mineraler, vitaminer og andre næringsstoffer.
Inden kartoflerne bliver til kartoffelmel, skal de dyrkes, høstes, vaskes, rives og sorteres. Efter høst kommer kartoflerne til en kartoffelmelsfabrik. Her kontrolleres de for at se, om de lever op til de gældende krav. Kontrollen indebærer bl.a. en prøve, hvorigennem det er muligt at se, hvor stor en mængde stivelse kartoflerne har. Dette er primært henvendt til kartoffelavlerne, som får en bedre pris jo højere stivelsesindholdet er.
På kartoffelfabrikken vaskes kartoflerne grundigt – både for jord og sten. Herefter kan kartoflerne rives for at åbne kartoflens celler. Alt det der ikke indeholder stivelse sorteres fra hvorefter kartoflerne roteres, og stivelsen slynges ud. Til sidst er der kun stivelse og vand tilbage. Derfor skal vandet nu filtreres fra, så slutproduktet, kartoffelmel, kun er tilbage.
Kartoffelmel – næringsindhold
Kartoffelmelets næringsindhold pr. 100 gram er som følger:
- Kalorier: 365
- Fedt: 0,3 gram
- Natrium: 55 mg
- Kalium: 1001 mg
- Kulhydrat: 83 gram, heraf 6 gram kostfibre og 3,5 gram sukker
- Protein: 7 gram
- C-vitamin: 3,8 mg
- Calcium: 65 mg
- Jern: 1,4 mg
- Magnesium: 65 mg
Vær opmærksom på, at næringsindholdet kan variere fra produkt til produkt, da kartoflerne der anvendes kan være af forskellig kvalitet.
Hvad kan kartoffelmel bruges til?
Kartoffelmel bruges i stor stil i fødevareindustrien, hvor kartoffelmelet kan ændre de forskellige fødevarers konsistens, men også sprødhed og klarhed. Kartoffelmels anvendes bl.a. i fremstillingen af kager, ketchup, leverpostej, vingummi og oste. Også kosttilskud i tabletform gør brug af kartoffelmel, da det fungerer som et perfekt bindemiddel.
Hjemme hos dig selv er der også uanede muligheder med kartoffelmel. Måske bruger du det kun til at jævne sovsen med, eller til at fjerne pletter fra gulvtæppet med, men der er meget mere kartoffelstivelsen kan bruges til.
Brug kartoffel mel i/til:
- Roulader
- Lagkagebunde
- Jævning af sovs
- Jævning af frugtgrød
- Kødfars
- Fiskefars
Kartoffelmel er ualmindeligt effektivt i behandling/fjernelse af pletter på gulvtæppet. Det skyldes, at kartoffelmel suger vand og fugt. Hvis du spilder på dit gulvtæppe skal du skynde dig at hælde kartoffelmel på pletten. Lad kartoffelmelet sidde indtil det er fuldstændig tørt. Derefter er det nemt at støvsuge væk. Du kan også fjerne pletter på møbler med kartoffelmel – både stofmøbler og ubehandlet træ.
Der er, som du kan se, mange gode grunde til at have kartoffelmel stående derhjemme.
Lav dit eget kartoffelmel
Vidste du, at du kan lave dit eget kartoffelmel/stivelse? Det eneste du skal bruge er kartofler, et rivejern, en skål, en si og et viskestykke.
Sådan gør du:
Skræl 4 kartofler og riv dem på et rivejern. Læg de revne kartofler i en skål med vand og rør rundt med en ske. Ved at røre rundt vil stivelsen trække ud fra kartoflerne og lægge sig i bunden af skålen. Si kartoffelskrællerne fra så du kun har vand og stivelse tilbage i skålen. Vask stivelsen i nyt, rent vand og lad det derefter tørre på et rent viskestykke. Udskift evt. viskestykket et par gange. Voila – du har nu dit eget hjemmelavede kartoffelmel.