Køderstatning i form af seitan eller tofu er gode alternative produkter til vegetarer, veganer eller dig der lejlighedsvis gerne vil have en ”kødfri” dag. Med seitan og tofu som køderstatning får du en rigtig proteinbombe.
Køderstatning kan fremstilles af soya. Soya er en bælgfrugt hvorfra der høstes soya bønner som bearbejdes til soya protein pulver eller granulat. Soya indeholder ca. 36% protein. Soja protein er en komplet proteinkilde og indeholder alle de essentielle aminosyrer vi skal bruge ligesom soya har et højt indhold af antioxidanter i forhold ti andre proteinkilder. Ved at anvende økologiske soya bønner kan der fremstilles økologisk ”soyakød” eller køderstatning.
En anden køderstatning er Seitan. Seitan er fremstillet af gluten fra hvede og er en vegansk spise. Seitan fremstilles ved at vaske en klump dej af hvedemel, indtil stivelsen er blevet skyllet væk, og der kun er gluten tilbage. Når Seitan herefter koges i bouillon opnås en konsistens og smag som minder om kød.
Seitan kan tilberedes på mange måder. Bl.a. kan seitan frituresteges, steges, bages, koges eller dampes. For at gige det smagsneutrale seitan en ekstra dimension bliver den ofte marineret med forskellige smagsgivere som sojasovs, krydderier eller krydderurter. I forbindelse med julen kan vegetarerne og veganerene f.eks seitan som erstatning for and. Seitan er fedtfattig og rig på proteiner og komplekse kulhydrater. Hos Helsam finder du seitan som økologisk færdig ret.
Tofu har sin oprindelse i Kina og fremstilles af sojabønner. Fremstillingen af tofu kan sammenlignes med fremstilling af ost da soyamælken koaguleres hvorefter massen presses til blokke. Der for kaldes tofu også sojabønneost. Tofu fremstillet på denne måde er velegnet ti at skære i skiver eller tern og kan spises med pinde. Tofu kan tilberedes ved stegning, bagning eller friturestegning.
Tofu kan også fremstilles i en blødere konsistens til brug i suppe, cremer og saucer.
En 3. variant er røget tofu. Her anvendes den faste tofu type. Ligeledes kan tofu
marineres da tofu er smagsneutral. Derfor er det kun fantasien der sætter en grænse for smagsoplevelserne. Der kan marineres med alle former for krydderier, krydderurter, eddike, olier, sojasauce, o.s.v.
Af vegetarer bruges tofu som erstatning for kød og er meget proteinring og kolesterolfri.