Kort og godt om jern
Den største del af kroppens jern er bundet til blodets hæmoglobin og resten er bundet i muskler og proteiner. Der findes også jern lagret i blandt andet leveren, nyrerne og knoglemarven. Kroppen genbruger omkring 95 % af jernet i blodlegemerne, og de resterende 5% skal vi have dagligt fra kosten.
Skal du vælge hæmjern eller ikke-hæmjern?
Er du stødt på betegnelsen hæmjern og undrer du dig over, hvad det egentligt betyder? Hæmjern er jern som er bundet til hæmoglobin og findes i kød. Ikke-hæmjern er jern som findes i f.eks. fuldkornsprodukter.
Kort sagt er hæmjern fra animalske kilder, mens ikke-hæmjern er fra vegetabilske kilder.
Kroppen optager nemmest hæmjern, men da det ikke er muligt for veganere at tage et hæmjerntilskud, er aminocheleret jern det ideelle valg.
3 populære jerntilskud
Hvad er jern godt for?
I nogle tilfælde kan jern generelt afhjælpe træthed og udmattelse, da jern spiller en vigtig rolle i dannelsen af røde blodlegemer og bidrager til en normal ilttransport i kroppen og et normalt energistofskifte.
Derudover bidrager jern til:
- En normal kognitiv funktion
- Immunforsvarets normale funktion
- Celledelingsprocessen
Sådan optager du jern bedst
Der findes også en del kosttilskud, der både indeholder jern og C-vitamin, da det har vist sig, at C-vitamin øger optagelsen af jern.
Sørg også gerne for at få A-vitamin og B2-vitamin (riboflavin), da disse to vitaminer bidrager til en normal omsætning af jern.
Har du jernmangel?
Jernmangel forekommer relativt hyppigt og ses særligt hos kvinder, vegetarer og veganere. At jernmangel ofte ses hos kvinder skyldes, at kroppen udskiller en del jern i forbindelse med menstruation. Derudover bruger kroppen meget jern i dannelsen af moderkage og barnets røde blodlegemer under graviditeten.
Vegetarer og veganere kan mangle jern da hæmjern, altså jern med animalsk oprindelse, er lettest for kroppen at optage.
Forebyg jernmangel
Hvis du har risiko for at udvikle jernmangel, kan du forebygge mangel ved at tage et jerntilskud i form af kapsler, tabletter eller flydende jern.
Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide kvinder at tage et dagligt jerntilskud på 40-60 mg fra 10. graviditetsuge (SST, information til gravide). Ammer du efter fødslen, kan du med fordel forsætte dit indtag af jerntilskud i 8 uger.
Er du bloddonor? Bloddonorer mister en del blod når de donerer. Derfor anbefales bloddonorer også at tage jern imellem tapningerne. Dette er som regel noget din blodbank er opmærksom på, ellers kan du læse mere om det at være bloddonor og jern i blodet på bloddonor.dk.
Køb jerntilskud hos Helsam
Hos Helsam finder du et stort udvalg af jerntilskud. Du kan vælge mellem hæmjern og ikke-hæmjern, hvilket betyder, at er du vegetar eller veganer, så er det hos os du finder dit jerntilskud. Vi forhandler jern fra mange populære mærker, bl.a. AminoJern, Floradix Kräuterblut, HemoJern, Berthelsen og Biosym.
Køb dit jerntilskud på helsam.dk eller i en af vores butikker. Bestiller du online kan du vælge fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik, men du er selvfølgelig også velkommen til at få din ordre sendt hjem til din adresse.
Er du medlem af vores kundeklub? Som medlem af Club Overskud kan du optjene point til brug online og i butik, få gode tilbud og deltag i spændende konkurrencer. Du kan blive medlem af Club Overskud her – det er helt gratis.