Kroppen har brug for fedt for at optimere optimalt. Det fedt du indtager, skal dog helst være af den sunde slags, og med det forstås de enkelt- og flerumættede fedtsyrer. Fisk – og særligt de fede af slagsen – er en essentiel kilde til disse og især sidstnævnte. Det gælder især Omega-3-fedtsyrerne, der er langkædede, flerumættede fedtsyrer og dermed den sunde og livsvigtige type fedt. Vi kan ikke selv danne Omega-3-fedtsyrerne, hvorfor vi er afhængige af at indtage dem igennem kosten, herunder fede fisk, der indeholder mellem 10-13 gram fedt per 100 gram. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du spiser fisk flere gange om ugen og gerne de fede slags som laks, makrel og ørred.
Der kan være mange forskellige grunde til, at det ikke er fisk, der kommer mest på middagsbordet derhjemme. Måske er det smagen af fisk, der ikke tiltaler alle familiemedlemmer, eller måske skyldes det kilopriserne på fisk, der kan være noget dyrere end de er ved grise- og svinekød. Undlades fisken fra kosten, får du imidlertid ikke en vigtig kilde til de essentielle fedtsyrer. Her er kosttilskud med fiskeolie et godt alternativ og et godt supplement til fiskeretterne.
Fiskeolien indeholder de langkædede omega 3-fedtsyrer EPA (Eicosapentaensyre) og DHA (Docosahexaensyre). Ved et dagligt indtag af 250 mg EPA og DHA bidrager fedtsyrerne til en normal hjertefunktion. Et dagligt indtag af 250 mg DHA bidrager til en normal hjernefunktion og til at vedligeholde et normalt syn. Vil du vide mere om fedtstoffer og læse meget mere om, hvorfor fedtet er så vigtigt for os, kan du blive meget klogere i vores store guide til fedtstofferne.
Fisk er en af de vigtigste kilder til Omega 3-fedtsyrer, men er langt fra den eneste fødevare, der indeholder de essentielle fedtsyrer. Omega-3-fedtsyrerne findes desuden i forskellige vegetariske planteolier som raps-, solsikke- og sojaolie. Kendetegnende for de olier, der er rige på de flerumættede fedtstoffer, er, at de holder sig flydende, uanset hvordan du opbevarer dem og selv under nul grader. Et udvalg af nødder har også et betydeligt indhold af Omega-3-fedtsyrer – det gælder bl.a. valnødder og paranødder – ligesom også visse nøddeolier har.
Når du får dine fedtsyrer igennem fisk, får du samtidig også andre vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod og selen. Det samme gælder, hvis det er nødderne, du får Omega-3-fedtsyrerne fra. Disse ekstra vitaminer og mineraler får du ikke fra fiskeolien.
Hvor stor en mængde fiskeolie, du anbefales at indtage, afhænger af, hvor meget fisk, du ellers spiser i løbet af ugen. De officielle anbefalinger går på, at du bør spise 350 gram fisk om ugen. De 200 gram af dem skal gerne være af de fede slags som laks, ørred og makrel. Hvis ikke du hver uge når op på denne mængde, anbefales du at tage et tilskud af fiskeolie. Vælg et fiskeolietilskud, der har et højt indhold af Omega-3-fedtsyrer, så du når op på 1 gram omega-3 fiskeolie dagligt.
Husk, at fiskeolien fungerer som et supplement til en sund kost. Kosttilskud kan ikke træde i stedet for en varieret kost.
Hvis du er under behandling hos lægen eller på hospitalet, kan det være en god ide at konsultere din læge, inden du begynder at tage fiskeolie. I visse tilfælde kan fiskeolien nemlig have en indvirkning på din behandling.
Få dækket dit Omega-3-behov med fiskeolie, som du finder i forskellige varianter på siden her. Bestil dem fra vores hjemmeside i dag – så leverer vi dem fragtfrit til en Helsam-forretning nær dig. Vælg mellem flydende fiskeolie/omega-3, kapsler og tyggekapsler.