Aminosyrer er en del af proteiner. Protein består af 20 aminosyrer. De proteiner, som kroppen har allermest brug for, findes i de største mængder i animalske produkter som kød, æg og mejeriprodukter. Proteiner findes også i vegetabilske produkter som bønner, linser, nødder, mandler, sojabønner m.fl.
Nogle af aminosyrerne kan kroppen selv danne, mens andre skal tilføres gennem kosten eller kosttilskud. Især veganere og vegetarer, der ikke spiser kød og mejeriprodukter, skal sørge for, at de indtager proteiner på anden vis. Ikke alle proteiner indeholder de samme aminosyrer, og derfor kan det være nødvendigt at få proteiner eller aminosyrer gennem et kosttilskud.
Når du spiser proteinholdig mad, omdannes proteinet til frie aminosyrer i mave/tarm kanalen. Det er især leveren, der står for at omdanne protein til de ikke-essentielle aminosyrer i kroppen. Herefter sørger blodet for at transportere aminosyrerne rundt til de dele af kroppen som har behov for dem.
Proteiner kan sammensættes af 20 forskellige aminosyrer, hvor der skelnes mellem to typer af aminosyrer: De essentielle og de ikke-essentielle. Ud af de 20 aminosyrer er 8 af dem essentielle, og 12 er ikke-essentielle. Men hvad er forskellen ud over navnet?
Forskellen er, at kroppen kun kan danne de ikke-essentielle aminosyrer, og de essentielle skal tilføres på en anden måde. De fleste animalske proteinkilder indeholder samtlige af de essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv danner. Modsat er det, når der er tale om vegetabilske proteiner, hvor de fleste mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. Derfor er det som vegetar nødvendigt at få de essentielle aminosyrer fra andre steder.
Forvirret? Det kan vi godt forstå. Derfor kan du herunder se, hvilke aminosyrer der er essentielle, og hvilke der er ikke-essentielle. Så er det lidt nemmere for dig at finde hoved og hale i.
Essentielle aminosyrer
- Isoleucin
- Leucin
- Lysin
- Methionin
- Fenylalanin
- Threonin
- Tryptofan
- Valin
Ikke-essentielle aminosyrer
- Alanin
- Asparagin
- Aspartat
- Cystein
- Glutamat
- Glutamin
- Glycin
- Prolin
- Serin
- Tyrosin
- Arginin
- Histidin
Alle aminosyrer findes naturligt i den mad vi spiser, men indholdet er ret forskelligt. Du finder aminosyrer i æg, yoghurt, fjerkræ, skaldyr, fisk, kød og f.eks. hørfrø. Også fødevarer som brød, fuldkornsprodukter og grøntsager indeholder aminosyrer. Derfor får du ret sikkert de aminosyrer du har behov for, så længe du spiser varieret.
Der er stor forskel på den ernæringsmæssige værdi af proteinerne, alt efter om de stammer fra kød eller grøntsager. Proteinkvaliteten afhænger af den samlede aminosyresammensætning. Det betyder f.eks., at hvis du kun spiser bønner, er aminosyresammensætningen ikke lige så god, som hvis du spiser bønnerne sammen med eksempelvis nødder og kød i en varieret kost. Kød og mejeriprodukter gør, at du ikke behøver store mængder for at dække aminosyrebehovet, hvorimod vegetabilske produkter kræver en større variation og kendskab til de forskellige produkters proteinindhold.
Hvis du trænger til lidt inspiration til din daglige kost, kan du prøve nogle af vores mange opskrifter, hvor protein fylder en del. I Helsams opskriftsunivers kan du finde opskrifter på smagfulde, proteinrige og mættende protein-pandekager eller en lækker protein smoothie. Vi har også et godt udvalg af proteinbar, som du kan nyde derhjemme, på farten, på arbejdet i skole, eller hvor du end du ønsker. Der er et utal af opskrifter og fremgangsmåder, og derfor er der med sikkerhed også en opskrift, der passer lige til dig.
Du kan også prøve dig frem på egen hånd. Hos Helsam vi har masser af ingredienser til både kolde, varme og velsmagende retter, som du kan gå kok-amok til. Vidste du for eksempel, at proteinpulver, nødder, bønner og fuldkornsbrød er gode ingredienser, der tilfører masser af protein til dine retter eller drikke? Men det er vigtigt at huske, at din krop skal være i balance, og indtage den mængde aminosyrer og protein, som passer til dig. Derfor skal du hverken indtager mere eller mindre energi, end det, du har brug for. Det betyder blandt andet, at hvis du ikke har en aktiv livsstil, er det ikke altid nødvendigt at indtage et højt indhold af protein.
Hos Helsam har vi samlet en række aminosyrer som bidrager til kroppens forskellige funktioner. Vælg bl.a. mellem Arginin, Cystein og Lysin. Få kroppens behov dækket, og bestiller du online kan du vælge at få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam butik. Har du lyst, er du også mere end velkommen i en af vores butikker. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb af aminosyre, kosttilskud eller andre helseprodukter.
Aminosyrer - ofte stillede spørgsmål
- Hvad er aminosyre?
Aminosyrer er en vigtig del af proteiner. Normalvis består et protein af 20 aminosyrer. Nogle af aminosyrerne kan kroppen selv danne, mens andre skal tilføres gennem kosten eller kosttilskud. Når vi spiser, omdanner vores tarme proteinet til aminosyre, så kroppen bedre kan nyde godt af dem.
- Hvilke forskellige aminosyrer findes der?
Der findes 20 forskellige aminosyrer. Otte af dem er det man kalder ’essentielle’, mens de resterende 12 er ’ikke-essentielle’. Forskellen er, at kroppen kun kan danne de ikke-essentielle aminosyrer, og derfor skal vi selv tilføre de essentielle aminosyrer gennem kost.
- Hvordan får man naturligt aminosyre?
Aminosyrer findes naturligt i den mad vi spiser. Der er eksempelvis aminosyrer i æg, yoghurt, fjerkræ, skaldyr, fisk, kød og hørfrø. Også fødevarer som brød, fuldkornsprodukter og grøntsager indeholder aminosyrer. Derfor får du ret sikkert de aminosyrer, du har behov for, så længe du spiser varieret.