Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Solbeskyttelse

Hvad end du befinder dig under eksotiske himmelstrøg eller den danske sol, er det vigtigt, at du husker solcremen, der beskytter dig imod solens stråler. Find solcremer til dig og hele familien her på siden, hvor du kan vælge imellem solcremer med både høj og lav beskyttelse, ligesom du bl.a. også finder solbeskyttelse, der er Svanemærket.

Hvorfor er solcreme vigtigt? | Hvilke typer findes der? | Hvilken solfaktor skal jeg vælge?
Hvor meget skal man bruge? | Hvor ofte skal man smøre sig ind? | Husk Solkampagnens 3 solråd
Find solcreme på Helsam.dk

Sortér efter
93 produkter
Sortér efter

Solcreme fra A-Z

 

 

Hvorfor er solcreme vigtigt?

”Husk solcremen”. Du fik det at vide som barn, du kan læse det i kampagner landet over, og nu siger du det højst sandsynligt også til dine børn. At solcremen er vigtig, er der næppe nogen tvivl – men ved du, hvad det lige præcist er, den kan?

UV-strålingen, der kommer fra solen, er skadelig. Det er den, der forbrænder huden og dem, som solcremen beskytter dig imod. Hvis du ingen solcreme bruger, bliver du forbrændt. Jo flere forbrændinger, du får igennem livet, desto større bliver risikoen for at få hud- og modermærkekræft. Solens farlige UV-stråler er faktisk skyld i 90 procent af alle de tilfælde af hud- og modermærkekræft, der er hvert år.

 

Hvilke typer findes der?

Solbeskyttelse kommer i mange former, og det gælder både creme, lotion, spray og gel. De virker alle efter samme hensigt – det er nemlig solfaktoren, der er afgørende. Vælg derfor den, du bedst kan lide, så er der større chancer for, at du får påført solcremen de gange og i den mængde, som anbefales for den optimale beskyttelse.

Hvilken type solcreme du skal vælge, afhænger af, hvilken hudtype du har. Hvis du har en sart, sensitiv eller tør hud – eller hvis du er allergiker – skal du naturligvis vælge solcremen herefter. Det kan være solcreme uden parfume eller parabener mv. Det er også muligt at købe solcremer, der er vandfaste. Dette skal dog tages med visse forbehold, fordi den vandfaste effekt ikke er 100 procent dækkende. Selv hvis det er en vandfast variant, du har påsmurt, skal du stadig smøre et nyt lag på, når du har badet, svedt kraftigt osv.

 

Hvilken solfaktor skal jeg vælge?

Med solfaktor forstås den ekstra tid, du kan blive i solen, inden du bliver forbrændt. Solfaktortallet er med andre ord en indikator for, hvor meget stråling du kan tåle, hvis du påfører dig solcremen. Der findes både lav, mellem, høj og meget høj beskyttelse. Hvilken grad af beskyttelse, de enkelte solfaktortal giver, kan du se herunder:

6 og 10:              Lav beskyttelse

15, 20 og 25:    Mellem beskyttelse

30 og 50:           Høj beskyttelse

Over 50:            Meget høj beskyttelse

Det er din hudtype, der afgør, hvilken solfaktor du skal vælge. Der findes overordnet set seks forskellige hudtyper, der har følgende kendetegn:

  • Hudtype 1: Sart hud, der bliver let solskoldet, men sjældent eller aldrig brun. Anvend høj og meget høj solbeskyttelse.
  • Hudtype 2: Lettere sart hud. Solskoldes let, men kan dog godt blive brun. Brug høj beskyttelse.
  • Hudtype 3: Mindre sart end de to første. Bliver let brun, men også let solskoldet. Mellem beskyttelse anbefales.
  • Hudtype 4: Hudtype, der kan tåle en del sol. Brug mellem beskyttelse.
  • Hudtype 5 og 6: Bliver meget let brun og mørkere. Kan tåle meget sol. Mellem eller lav beskyttelse.

I Danmark er den mest almindelige af de seks typer hudtype 2, som ca. halvdelen af alle danskere har. Denne hudtype er skarpt efterfulgt af hudtype 3, der gælder for knap 30 % af befolkningen. Til trods for, at du har hudtype 4-6, der sjældent eller aldrig bliver solskoldet, påvirkes din hud stadig af solens UV-stråler.

Du anbefales derfor at bruge en mellem beskyttelse. Læs meget mere om de enkelte hudtyper her. I vores guide kan du også læse, hvor længe hver af de seks typer kan opholde sig i solen uden at blive forbrændt.

Herudover har det naturligvis også betydning, hvor i verden du skal opholde dig i solen – om det er i Danmark eller fx i et land tæt ved Ækvator. Hvis destinationen er sidstnævnte, skal du være opmærksom på, at solfaktortallet skal være noget højere, end hvad du behøver i Danmark. Det anbefales her, at du vælger en høj solfaktor på 30 og derover. Hvis du er i Danmark, skal du som udgangspunkt vælge en solcreme med solfaktor 15 og gerne herover.

 

Hvor meget skal man bruge?

Mange undervurderer mængden af solcreme, og generelt er tendensen, at danskerne påfører for lidt. Hvis du er i tvivl om, hvor meget solcreme du skal anvende, kan du bruge denne hovedregel: Én håndfuld til én krop. Med det forstås en barnehåndfuld til en barnekrop og tilsvarende en voksenhåndfuld til en voksenkrop.

At du påfører nok solcreme er af langt større betydning, end mange er klar over. Faktisk betyder den rette mængde omtrent lige så meget, som solfaktortallet gør – solcremens virkning reduceres nemlig, når man ikke bruger tilstrækkeligt.

 

Hvor ofte skal man smøre sig ind?

Lige så vel som mængden ikke skal underdrives, skal antallet af gange, du smører solcreme på i løbet af en dag, heller ikke. Solcremen skal for det første smøres på 20 minutter inden, du går ud i solen. Herefter virker den et par timer, og når de er gået, skal du påsmøre dig solcremen igen. Gentag påsmøringen, hvis du har badet, svedt (meget) eller tørret dig med et håndklæde.

 

Husk Solkampagnens 3 solråd

Solcremen er ikke det eneste, du kan benytte dig af, for at beskytte dig imod solens UV-bestråling. For den optimale beskyttelse kan du gå efter de tre råd, som Solkampagnen, et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, har forfattet. Udover naturligvis solcremen går rådene på skygge mellem 12-15 og solhat:

Skygge mellem 12 og 15: Solens UV-stråler er stærkest i dette tidsrum. Søg derfor skygge imellem kl. 12 og 15. Du skal ikke være bange for, at du ikke får farve, hvis du ikke befinder dig i solen - du kan nemlig også blive brun i skyggen.

Solhat/tøj: Har du ikke mulighed for at være i skyggen? I så fald er det er en rigtig god ide at supplere solcremen med løst tøj eller en solhat, der kan skygge for solen.

Uanset din hudtype og den solfaktor, du vælger, er det vigtigt, at du har i mente, at solfaktortallet kun er vejledende. Hvor længe du kan opholde dig i solen uden at blive solskoldet afhænger både af årstiden, tidspunktet, UV-strålingen på det pågældende tidspunkt, om du er i skyggen og ikke mindst hvilken hudtype, du har.

 

Find solcreme på Helsam.dk

Du kan få flere gode råd og læse meget om solcreme i vores artikeldatabase, eller også gå direkte til købet her på siden. Bliv klar til sommer- og feriedagene og find solcremen, der passer til dig og familiens hudtype(r) her. Når du bestiller på Helsam.dk, leverer vi varerne fragtfrit til den Helsam-butik, der ligger tættest på dig.

Søger du solcreme til børn og babyer - Klik her

Søger du Aftersun/After sun cremer - Klik her

Søger du Selvbruner - Klik her