Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Når valget er solcreme

Forstå dig på udvalget af solprodukter. Hvad er forskellen?

solcreme

Selvom solstrålerne er gode for os, er der ikke noget ved at blive branket. Men hvad skal vi vælge som beskyttelse, når ferietasken skal pakkes eller børnene skal have solcreme med i institutionen?

Lang tid i solen, på havet, i syden, i bjergene og – for børnene – i udendørs institutioner – kalder på solcreme. Men man kan komme ud for en del forvirring omkring solbeskyttelse og solprodukter generelt. Også inden for de økologiske produkter. Baggrunden for meget af forvirringen er, at de økologiske produkter primært anvendte fysiske filtre i form af zinkdioxid og titaniumdioxid. Mange mener, det er rigeligt med et fysisk filter, andre mener, det er for usikkert og ønsker også et kemisk filter.

Myndigheder vil have kemiske filtre

Der anbefales fra EU og miljøstyrelsen at bruge solcremer med en kombination af fysisk og kemisk filter, der beskytter såvel overfladen af huden som i dybden og for både UVB og UVA-stråler. Det baserer de på, at man mener, at det fysiske filter alene kan være for sårbart. Man skal påføre nok og være opmærksom på, at man ikke er kommet til at fjerne noget.

Når man nu netop går efter “grønne” produkter for at undgå den unødige kemi, så kan det være svært at forstå, hvorfor der alligevel kan være kemiske filtre i.

Solcremer blev blandet landhandel

En del økologiske mærker har valgt at lave et alternativ med et kemisk filter, så man kunne opnå den anbefalede solbeskyttelse med et produkt, der ikke bare var baseret på mineralske olier og syntetiske parfumer, der hverken er gode for huden eller organismen, for at kunne tilbyde cremer, hvor man ikke skal gå på kompromis med basen også. Andre mærker har valgt slet ikke længere at producere solcremer, fordi de ikke ønsker at indgå det kompromis.

Det har forståeligt nok skabt forvirring, at nogle cremer er forsvundet, andre kun har fysiske filtre – og derfor ikke anbefales af myndigheder – mens andre ‘grønne’ mærker har valgt at tilsætte kemi.

Efter solen – After Sun – Après Soleil

Efter en dejlig dag på stranden eller i haven er det bedste du kan gøre for din hud at forkæle den med kølende, beroligende, fugtgivende og evt. farvebevarende cremer.

Vælg en god After Sun i form af enten gel eller lotion, der reducerer rødme og lindrer ubehag. Der findes After Suns, der aktiverer melaninen i huden ved hjælp af naturlige sukkerstoffer, for at forbedrer farven yderligere. En eftertragtet ingrediens i en After Sun er aloe vera, men hold også udkig efter andre kølende, beroligende og fugtgivende ingredienser, som stedmoderbloms, troldnød, riskimolie m.m.

Husk altid: Drik rigeligt med vand.

 

Solfiltre, fysiske og kemiske UV-filtre deles ofte op i fysiske og kemiske filtre. I dag er der kun ét fysisk solfilter, der er godkendt af EU: Titaniumdioxid. Tidligere var også zinkdioxid godkendt som solfilter.

Fysisk filter virker ved at afvise UV strålerne som et spejl. Det virker på såvel UVA som UVB stråler. Da det netop virker som en fysisk barriere virker det øjeblikkeligt, når man smører det på. Til gengæld bliver det over tiden absorberet af huden og kan risikere at blive vasket af eller tørret af i håndklædet. Samtidig skal man være opmærksom på, at man får smurt over det hele, så der ikke er huller, som cremen ikke dækker. Fysisk filter giver et hvidt skær.

Kemiske filtre fungerer anderledes. Som regel sammensætter man flere forskellige kemiske filtre, da de forskellige filtre individuelt beskytter forskellige hudområder. I modsætning til de fysiske filtre skal solcremen her påføres 20-30 min., før man skal ud i solen, da de skal nå at trænge ind i huden og virke. De virker ved at absorbere de skadelige UV-stråler, omdanne dem til varme, der forsvinder fra huden eller føres væk gennem blodbanen.

 

Faktor Spf = Sun Protection Factor SPF 15 betyder ikke, at så kan man være 15 gange så lang tid i solen, som hvis man ikke havde solfaktor på, men betyder, hvor godt produktet bremser UVB-stråler.

Det interessante er, at solfaktor 2 beskytter mod 50 pct. af UVB-strålerne og faktor 15 mod 93 pct. Beskyttelsen gælder kun i sin fulde kraft/faktor, hvis du smører cremen på et godt lag og husker at smøre igen, hvis du har svedt meget, tørret dig i håndklædet eller badet længe.


Kilde: www.naturli.dk

Sortér efter