Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Kombucha

Hvad er kombucha og hvordan laves den velsmagende drik? Vi guider dig gennem fremstillingen af kombucha hjemme i dit eget køkken. Læs mere her i artiklen.

Kombucha

 

Hvad er kombucha?

Kender du til kombucha? Det er faktisk ikke noget nyt, men den smagfulde drik får hele tiden nye tilhængere – og det er bestemt ikke uden grund. Kombucha er en fermenteret te, som oprindeligt stammer fra Kina, hvor den kan dateres mere end 2000 år tilbage. Dengang blev kombucha drikken anset som Kejserens livseliksir. Som årene er gået, har kombucha fundet vej til nærmest alle andre lande i verden. 

En rigtig kombucha te er lavet af te, sukker og svamp der får lov til at gære og fermentere. Under denne proces omdannes sukkeret til alkoholer og andre næringsstoffer, der tilsammen giver kombucha teen sin helt unikke smag og sit lette brus. 

Svampen der bruges i fremstillingen af kombucha, er en SCOBY svamp. SCOBY svampen kan du læse mere om i næste afsnit. Du får også viden om, hvordan du selv dyrker en SCOBY svamp. 

 

Kombucha SCOBY – hvad er det?

SCOBY er en forkortelse af Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, og er den nok vigtigste ingrediens i kombucha teen. Svampen er ikke særligt pæn eller tiltalende, men det er nu engang den der giver kombuchaen sin fantastiske smag. SCOBY svampen er lysebrun og blævrende og ligner bestemt ikke noget man har lyst til at skulle indtage, eller lave en drik på.

SCOBY svamp

Dyrk din egen kombucha svamp

For at du kan dyrke din egen kombucha svamp, så kræver det at du enten køber en online eller får en SCOBY svamp af en bekendt. Din egen hjemmedyrkede SCOBY svamp kommer nemlig først, når du har lavet din første kombucha te/drik. 

Når du har lavet din første kombucha, vil du se at gæringen har dannet en ny svamp i glasset. Læg den nye og den gamle svamp sammen i skål med lidt væske fra fermenteringen. Nu har du to svampe – giv den ene til én du kender, som måske også gerne vil i gang med at brygge kombucha hjemme i køkkenet. 

Den anden svamp skal du gemme til næste gang du vil brygge kombucha. 

 

Hvad er kombucha godt for? 

Kombucha te indeholder meget lidt sukker, da det omdannes til alkohol. Mælkesyrebakterierne opstår under kombuchaens fermenteringsproces.

 

Hvor meget kombucha må man drikke om dagen?

Du kan drikke relativt meget kombucha om dagen. Dog er der forskel på, om du er kombucha-nybegynder, eller om du er garvet kombucha-drikker. Er det første gang du drikker kombucha bør du holde dig til 1-2 glas om dagen. Eftersom kombucha er en gæret/fermenteret drik, skal maven lige vænne sig til drikken. Når du har vænnet dig til kombuchaen, kan du snildt drikke meget mere, men som alle andre drikkevarer, bør du undgå meget store mængder. 

 

Sådan laver du din egen kombucha

Du kan lave din egen kombucha te hjemme i dit køkken. Det kræver nogle gode ingredienser, og så skal du bruge nogle redskaber og opbevaringsmuligheder. Det tager over en uge at lave en kombucha, da den skal stå og fermentere, men når drikken er færdig, vil du elske den. 

 

Opskrift på kombucha

Opskrift på kombucha

Her får du opskriften på kombucha, så skal du blot sørge for at få fat på ingredienserne.

Derudover skal du bruge ét patentglas på 1 liter og et hviskestykke eller køkkenrulle, samt en stor og stærk elastik. 

Fremgangsmåde:

Kog de 4 liter vand og hæld det over i patentglasset. Tilsæt herefter den te som du har valgt og lad det trække i ca. 15 minutter.

Hæld nu rørsukkeret over i den varme te i patentglasset. 

Når te- og sukkerblandingen er kølet af, skal du tilføje SCOBY svampen samt den væske som svampen kom med. 

Læg hviskestykket over patentglasset og sæt elastikken rundt om. 

Placér glasset et mørkt og tørt sted, ved en temperatur på 20-25 grader, altså stuetemperatur, i 2-3 uger. Det er her at fermenteringsprocessen begynder. 

Når de 2 uger er gået, kan du prøvesmage din kombucha. Smagen skal være syrlig og sød. Smag på din kombucha med et par dages mellemrum, indtil den har den helt rette smag. 

Den dag hvor du synes at kombucha teen har en perfekt smag, tager du SCOBY svampen op ad glasset og tager 400 ml kombucha fra, hvori du placerer svampen. Svamp og væske skal du bruge næste gang du skal lave en kombucha. 

Dette var fremgangsmåden til første fermentering af din kombucha. Resultatet er en kombucha uden brus og med helt naturlig kombucha-smag. Du kan nu hælde din kombucha på flaske og stille den på køl i dit køleskab.

Vil du gerne have en kombucha med brus, skal du fortsætte med anden fermentering.

Den anden fermentering foregår ved at hælde kombuchaen i plastikflasker og lade dem stå ved stuetemperatur i ca. 3 dage. Du skal dagligt mærke på flaskerne. Når flasken er hård, har gæringen udviklet brus og din kombucha er nu klar til at komme på køl. 

 

Kombucha kan købes hos Helsam 

Synes du virker lidt for omfattende og som et for stort projekt, at lave din egen kombucha, kan du heldigvis købe den smagfulde drik færdiglavet. Hos Helsam forhandler vi kombucha fra mærkerne Equinox og Voegel. Du kan vælge mellem kombucha med naturlig/naturel smag, eller med tilsat smag som f.eks. lime, kirsebær, ingefær og vilde bær – der er smagsvarianter til enhver smag.

Bestil din kombucha online på helsam.dk og få din ordre leveret til din adresse indenfor et par dage. Du kan også få ordren leveret helt fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik

Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Som medlem få du masser af gode tilbud. Du optjener også point som du kan bruge til at få rabat på fremtidige køb. Bliv medlem af Club Overskud her – det er helt gratis. 

Sortér efter