Salater året rundt - af SalatTøsen
Mette Løvbom slår et slag for lækre, mættende og sunde salater
Navnet Mette Løvbom siger dig måske ikke så meget, men mon ikke du har hørt om SalatTøsen? Med 84.649 likes på hendes facebookside, slår hun et slag for lækre, mættende og sunde salater med masser af knas og knæk. Og netop nu er hun aktuel med sin første bog.
AF NYA VECHT
Kærligheden til grønt startede tidligt hos Mette Løvbom. Hun har med sine egne ord altid lavet salater samt mad fra bunden og været den glade indehaver af en urtehave i hovedparten af sit liv. Men det, som satte salaten på bordet derhjemme, var jobbet som tekstforfatter.
”At jeg ville ende ud som SalatTøsen, havde jeg dog aldrig nogensinde regnet med. Der var flere fra mit løbenetværk, som sagde til mig, at jeg skulle lave en hjemmeside med mine opskrifter, fordi jeg var kendt som hende med alle de mærkelige salater, der altid gav tips og tricks til folks middagsselskaber,” forklarer Mette Løvbom om den spæde opstart.
SIMPELT, MEN LOKALT
I starten afviste Mette Løvbom det, men tanken voksede sig støt større, og hun endte med at lave en facebookside i marts 2013, hvor hun lagde sine opskrifter ud og tænkte, at hun måske kunne få 500 likes på siden. Inden juli 2013 havde hun over 20.000 likes. Og hvad er det så lige præcis, som gør en salat helt uimodståelig? ”For mig er en salat en samhørighed af grøntsager, nødder, bær, frugt og en dressing. Det skal også være en spiseoplevelse, der tager afsæt i sæsonens danske råvarer.
Jeg er 100 procent tilhænger af årstiderne og bruger derfor så vidt mulig også de råvarer, der er til rådighed i løbet af forår, sommer, efterår og vinter. Og så foretrækker jeg at holde det simpelt med få ingredienser. Jeg tror, at der er mange, som bliver helt overvældede, når de står hos grønthandleren og ikke aner, hvor de skal starte henne,” siger Mette Løvbom.
ALT RYGER I SALATSKÅLEN
De fleste af os starter sikkert med enten spinatblade eller et iceberg hoved, når vi laver en salat. Det gør Mette Løvbom aldrig, hun ser i stedet på hvilke rodfrugter eller hvilken kål, der er til rådighed og bruger det som basen i sin salat. Til gengæld varierer hun sin tilberedning og både griller, steger, bager, sylter og marinerer grøntsagerne. ”Jeg stiller store krav til de råvarer, jeg anvender. Jeg forsøger at lave alt fra bunden, uanset om der er tale om en pesto, sirup eller knas til salaten. Jeg kommer alt i salater, og jeg tror måske, at der er nogle, som synes, det er lidt pudsigt, at jeg for eksempel ofte kommer syltede grøntsager i mine salater. Men syltede Hokkaido græskar er netop skønne, fordi de giver lidt sødme,” siger Mette Løvbom og løfter slutteligt sløret for den perfekte salat; ”Komponenter i en salat skal ifølge mig bestå af en sæsonbestemt grøntsag, smukke farver, tekstur og forskellige former samt noget, der knaser. Det er godt!”
SALATTØSENS 3 BEDSTE TIPS TIL EN GOD SALAT
• Tag altid udgangspunkt i en årstidsbestemt råvare.
• Du skal fokusere på smagen, når du laversalat – det er præcist som at lave en bearnaise, du skal smage dig frem. Der skal være noget sødt, noget syrligt, noget blødt, noget sprødt og noget, der giver et kick. Og masser af peber. Og så må vi endeligt ikke glemme dressing, for det er dressingen, som samler salaten.
• Leg i dit køkken – vær ikke bange for at prøve nye og anderledes ting i dine salater. Det går aldrig galt, hvis du smager dig frem, mens du laver salaten.
Køb bogen her