Din guide til ingefær
Hvad er ingefær og hvad er det godt for? Ingefær kan bruges i lækre, spændende og velsmagende retter, men findes også som kosttilskud. Læs mere her.
Ingefær: krydderi og kosttilskud
Ingefær er en helt fantastisk rod som kendes af de fleste. På latin benævnes den zingiber officinale og på engelsk, ginger. Ingefær er i familie med gurkemeje og kardomme, hvilket særligt bemærkes på hver deres stærke og dominerende smag og aroma. Gurkemeje har næsten samme form som ingefær, dog er farven meget mere orange, hvorimod ingefær er gullig.
Den del af ingefærplanten som bruges, både til kosttilskud, te og som krydderi, er rhizomet. Ingefærens rhizom er den del af planten som vokser frem lige over- eller under jordoverfladen. Denne del af ingefærplanten omtales ofte som ingefærroden, og det er netop denne du finder i diverse supermarkeder, når du er på jagt efter frisk ingefær.
Ingefær kan ikke voksne alle steder. Faktisk vokser de bedst i Asien og andre tropiske områder, hvor klimaet tillader en god fordeling af nedbør og høje temperaturer.
Hvad er ingefær godt for?
Herunder kan du læse meget mere om ingefær og hvad det kan være godt for.
Ingefær er kvalmestillende ved transportsyge
Hvis du ofte er ude at rejse, eller måske bare køre lange ture, kan du prøve at drikke en kop ingefær-te eller tygge på et lille stykke ingefærrod. Transportsyge kan opstå under de fleste transportformer: i flyet, i toget, i bussen, i bilen og på færgen. Uanset hvilken under hvilken transportform transportsygen opstår, kan du prøve dig frem med ingefær.
Ingefær er kvalmestillende
Kvalme kan opstå pga. forskellige årsager og skyldes din kvalme, at du er gravid, bør du ikke bruge ingefær som et kvalmelindrende middel. Ingefær kan nemlig have en skadende virkning hos gravide, hvilket også er grund til, at Fødevarestyrelsen fraråder ingefær til gravide. Sørg i stedet for at indtage flere, mindre måltider end få, store.
Ingefær led
Ingefær hjælper med at vedligeholde mobiliteten i leddene og forebygger stive led om morgenen.
Ingefær og fordøjelsen
Ingefær bidrager til en normal fordøjelse.
Dyrk ingefær hjemme i dine krukker
Det er faktisk meget nemt at dyrke din egen ingefærplante derhjemme. Det eneste du skal bruge, er jord og en ingefærknold – en knold som kan købes i de fleste supermarkeder. Vælg gerne en økologisk ingefærknold, da du så slipper for uønskede pesticidrester.
Når du udvælger dig din ingefærknold, må du gerne gå efter en der er godt udspændt, måske endda med grønne vækstknopper. Dette vil fremskynde ingefærknoldens dannelse af rødder og stængler.
Fra hver eneste vækstknop på ingefærknolden, vil der vokse en ny ingefærplante. Fra knolden vil der voksne rødder nedad, mens de grønne og bladbærende stængler vil vokse opad.
Som start skal ingefærknolden plantes indenfor i f.eks. din stue eller dit køkken og gerne i januar-marts måned. Der skal gerne være en konstant varm temperatur (mindst 18 grader), så ingefæren kan sætte sig. Du kan senere vælge at sætte krukken ud i drivhuset, eller også kan du beholde den indenfor. Sørg blot for at ingefærknolden får både varme og sollys, hvilket gør en vindueskarm til det ideelle sted at placere din krukke.
Den potte/krukke du vælger, skal være minimum 20 cm og meget gerne større. Dermed kan ingefæren for alvor udvikle sig og gro sig stor.
Ingefær – vidste du at…
Ingefær er hverken en grøntsag, en frugt eller en rod. Faktisk er ingefær en stængelknold.
Ingefær holder sig længere tid i en pose i køleskabet.
Ingefær kan fryses.
Frisk eller tørret ingefær – hvad er bedst?
Ingefær er fantastisk – både i frisk og tørret form. Dog er der stadig stor forskel på smagen. Når du vælger frisk ingefær, får du den fulde smag som ingefær besidder. Tørret ingefær derimod, er noget blødere og varmere i smagen. Derfor er tørret/stødt ingefær også perfekt i bagværk og karryblandinger.
Hvad kan frisk ingefær bruges til?
Frisk ingefærrod er fantastisk i et væld af retter, men også som te eller ingrediens i det velkendte ingefærshot. På grund af sin stærke smag, lidt ligesom chili og peber, er ingefær særligt velegnet til krydrede retter som orientalske og indiske retter. Hos Helsam har vi et stort opskriftsunivers hvor du også finder opskrifter med ingefær som ingrediens. Du bestemmer selv om du bruger helt frisk ingefær, eller om du hellere vil bruge stødt/tørret ingefær.
Prøv perlespelt med en lækker sauce af æble, ingefær, karry og mango. Som mellemmåltid kan du prøve en grøntsagssmoothie med ingefær. Indholdet af ingefær giver en frisk og brændende fornemmelse på tungen, men uden at det er alt for meget. Du kan også selv lave din egen flaske ingefærshot der giver en fantastisk og frisk start på dagen. Husk altid at skrælle ingefæren – skrællen indeholder ingen nævneværdige næringsstoffer.
Ingefær som kosttilskud
Hvis du ikke er helt vild med smagen af ingefær, kan du heldigvis få ingefær som kosttilskud. Kosttilskud med ingefær er enten i form af kapsler eller tabletter, hvor tørret og knust/stødt ingefær er hovedingrediensen. I mange ingefærkosttilskud findes også gurkemeje og sort peber.