Aronia
Du kan bruge aroniabær i flere opskrifter, f.eks. i kage, saft og smoothies. Læs mere om aronia her i artiklen.
Hvad er aroniabær?
Aronia, også kaldet surbær, er navnet på små mørkeblå bær der oprindeligt stammer fra det nordlige Amerika. Her har bærret været kendt i mange, mange år – særligt pga. dets smag og sunde egenskaber.
Aroniabærrets smag er er bitter og syrlig – hvilket er årsagen til deres danske navn, surbær. Hvis bærret moses eller bides over, vil du finde ud af, at aronia har en utroligt rød saft.
Aroniabær trives bedst i et mildt og fugtigt klima, hvilket gør at aroniabusken fint kan klare sig i mange andre lande. Faktisk er aronia meget hårdfør og har du lyst, kan du sagtens plante en aroniabusk hjemme i haven.
Om sommeren vil du kunne nyde buskens smukke hvide blomster, mens efteråret giver busken rødlige farver. Du kan selvfølgelig også plukke aroniabær fra busken, dog i et relativt kort tidsrum.
Aroniabær forveksles af og til med blåbær, men smagen er langt fra ens.
Hvornår kan aroniabær plukkes?
Aroniabær kan plukkes fra slutningen af august og frem til midten af september. Nogle gange kan det være muligt at finde bær på aroniabusken helt frem til slutningen af september. Det afhænger dog meget af hvordan vejret og temperaturen er.
Hvad kan aroniabær bruges til?
For det meste bruges aroniabær først efter de er kogt. Det skyldes at de har en skarp, bitter og syrlig smag – især hvis de er friske fra busken. Aroniabær kan bruges på mange forskellige måder:
- Aronia juice
- Aronia saft
- Aronia marmelade
- Aronia mysli
- Aronia te
På trods af smagen kan aroniabærrene sagtens spises uden at være blevet forarbejdet. Spis dem friske, tørrede eller brug dem i bagværk som f.eks. tærter, muffins og småkager. Prøv en lækker og smagfuld dessert med makroner og aronia eller måske en alkoholfri gløgg tilsat aronia. Hvis du laver hjemmelavet aronia saft vil du opleve, at de fleste opskrifter også indeholder en anden frugt eller lignende. Det skyldes, at frugtsukkeret gør saften sødere da den ellers vil være ret bitter.
Skal aroniabær koges eller koldpresses?
Du behøver ikke at koge aroniabær før du spiser dem eller bruger dem i forskellige opskrifter. Aroniabær indeholder nemlig ingen sundhedsskadelige stoffer, som f.eks. hyldebær gør. Hvis du gerne vil lave saft af dine aroniabær, har kogning dog den fordel, at holdbarheden forlænges betydeligt.
Det betyder altså også, at du sagtens kan spise aroniabær rå og direkte fra aroniabusken. Vær opmærksom på, at køber du frosne aroniabær fra udlandet, kan det være nødvendigt at skylle eller skolde bærrerne for at undgå bakterier.
Aroniabær – nærringsindhold
Aroniabærs næringsindhold kan variere afhængigt af oprindelsesland og forarbejdningsmetoder. Hvis der er tale om helt rene, naturlige og uforarbejdede aroniabær, kan du bruge nedenstående næringsindhold pr 100 gram aroniabær:
- Energi: 203 kJ/48 kcal
- Fedt: 0,1 g
- Kulhydrat: 8,3 g
- Protein: 0,7 g
- Salt: 0,01 g
Kan jeg spise for mange aroniabær?
Der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger ved indtagelsen af aroniabær. Hvis du spiser store mængder, kan du opleve at blive lidt oppustet, men det fortager sig som oftest hurtigt. Det er en god idé at holde igen med spisningen, hvis du oplever ubehag – men farlige – det er aroniabærrene ikke.
Aroniabær hos Helsam
Hos Helsam finder du saft, marmelade, mysli, juice, vin, the, kosttilskud, pulver og andre produkter der indeholder aronia. Vælg det aronia produkt du ønsker, og husk du kan få det sendt gratis til din nærmeste Helsam butik. Du er selvfølgelig også velkommen i en af vores mange butikker. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i dit næste køb.
Er du medlem af vores kundeklub? Som medlem af Club Overskud får du adgang til gode tilbud, spændende konkurrencer og så optjener du point på alle dine køb. De point du optjener, giver rabat på fremtidige køb hos Helsam – både online og i vores butikker over hele landet. Bliv medlem af Club Overskud her – det er helt gratis.