Havtorn
I løbet af de seneste år er havtorn blevet en populær ingrediens i blandt andet marmelader og diverse desserter. Men hvad er havtorn egentlig? Og kan man bruge det i andet end det søde køkken? Helsam guider dig til den optimale brug af havtorn.
Hvad er havtorn?
Havtorn er en lysegul eller orangerød stenfrugt med syrlig smag, der kan være på størrelse med ribs, blåbær og solbær. Bærrene findes på buske og grene tæt ved havet, hvor jorden ofte er kalkholdigt. Derfor findes havtorn mange steder i Norden, hvor den vokser vildt som frugtbusk.
Busken har kunnet overleve i Nordens, til tider, hårde terræn, da den både kan stå imod kraftig vind og voldsomme saltsprøjt.
De buske, som havtorn vokser på, kan blive op til seks meter høje og gardere sig med torne, hvilket kan besværliggøre havtornefangsten. Derfor skal du være væbnet med de rette redskaber og en vis portion tålmodighed, hvis du selv vil ud at plukke havtorn.
Havtorn modner fra september til oktober, men bærrene bliver siddende på busken hen over vinteren – hvilket er til stor glæde for både fugle og mennesker.
Bliv klog på de forskellige varianter af havtorn
Hvis du ikke er en af dem, som begiver sig ud i naturen for at plukke havtorn, så kan du stadig nyde godt af den lille frugt. Havtorn findes nemlig i et utal af forskellige købsvarianter, som kan bruges til alt lige fra smoothies og müsli til kosttilskud.
Tørret havtorn: Denne variant er eminent til mad, som skal gøres lidt sødere. Det kan for eksempel være yoghurt naturel, müsli eller koldskål. Den tørrede havtorn kan dog også med fordel fungere som en snack i sig selv, da tørret havtorn er lidt sødere end den friskplukkede.
Pulver: Havtornpulver bliver oftest brugt i forskellige typer morgenmad eller juicer. Det kan være med til at give en mere frisk og syrligt tone til din mad.
Tabletter: Havtorn fås også som tabletvariant, som giver et koncentreret tilskud af det lille bær.
Saft: Havtorn kan også købes som færdiglavet saft, der bare kan nydes i sig selv eller puttes i madretter. De fleste havtornesafte forvandler blot bærret til en drikbar udgave.
Sådan kan du bruge havtorn
Du kan i princippet bruge havtorn til alt – det er kun fantasien, som sætter grænser. Havtornens syrlige og skarpe smag minder en smule om passionsfrugt, og derfor er den blevet fast inventar i mange moderne køkkener, salte som søde. Og her får bærret lov til at være centrum i mange retter. Af den grund kan du også selv – med stor fordel - begive dig ud i at bruge havtorn i din egen mad.
Der findes et væld af forskellige opskrifter med havtorn, især i forbindelse med det søde køkken, hvor bærrets syrlighed komplimenterer søde madvarer godt.
Hvis du gerne vil bevæge dig over i sundere alternativer, så er havtorn også eminent i både saft, smoothies, juicer og forskellige marmelade. Du kan også prøve dig frem med en frisk sorbet eller brilliere med en havtorn-kryddersnaps næste gang, der skal være fest.
Havtornen er også et godt modspil til det moderne ”brug-og-smid-væk”-samfund, da det både er kernerne såvel som kødet, der kan bruges. De sorte kerner kan nemlig presses til olie, som blandt andet er god til hjemmelavede ansigtscremer.
Sådan opbevarer du havtorn bedst
Hvis du køber forskellige produkter med havtorn, så skal du altid gå ud fra produktets brugs- og opbevaringsanvisning.
Hvis du derimod selv vil plukke havtorn, så er det en god ide at vente, til den første frost har sat ind. På den måde bliver den syrlige smag mildnet, og bærrene har lettere ved at slippe grenene. Du kan derefter lægge havtornene i fryseren, hvor de kan holde sig, indtil du er klar til at bruge dem i madlavningen.
Havtorns oprindelse
Selvom havtorn findes mange steder i Norden, så stammer stenfrugten oprindeligt fra Rusland, hvor den kaldes sibirisk ananas på grund af sin anderledes og eksotiske smag. Derfor kan det populære bær nemt gå under dét navn, men også en række andre såsom sandtidsel, sandtorn, strandpil, ørkenbusk og klintetidsel.
Havtorn er kommet et godt stykke vej fra Rusland, og i dag findes bærret som vildtvoksende variant i store dele af verden – især i Centralasien, det vestlige Kina og langs Nordens kyster.
Havtorn hos Helsam
Helsam er selvfølgelig også med på havtorn-bølgen. Hos os finder du derfor mange variationer af det lille bær. Der er for eksempel tørrede, økologiske havtorn fra det kendte mærke, Biogan. Fra Solaray finder du kosttilskuddet Havtorn, som bidrager til at opretholde en normal hud og funktion af slimhinder i tørre øjne, vagina og mund. Havtorn støtter desuden et normalt fungerende immunsystem.
Du kan også købe ind til at lave din egen havtorn morgenmad med mærket Superfruit. Her forhandles det økologiske mærke havtorn pulver, der er lavet på hele og usødet havtorn uden tilsætningsstoffer.
Køb det havtornkosttilskud eller produkt som passer til dit behov. Bestiller du online kan du vælge at få din ordre leveret helt fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik. Du er selvfølgelig også velkommen til at få dine varer sendt til en pakkeshop nær dig.
Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Som medlem får du adgang til ekstra gode tilbud, spændende konkurrencer og vores helt særlige pointsystem. Optjen point på alle dine køb og brug dem på fremtidige køb og spar penge. Det er nemt og helt gratis at blive medlem af Club Overskud.