Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Fairtrade - Et lille mærke – en stor forskel for Dorotea

Max Havelaar- mærket er på en lang række produkter i din helsekostforretning, men hvad betyder det egentlig for dig og for de mennesker, der står bag produkterne?

Fairtrade

Handel fører til udvikling

Max Havelaar er en international mærkningsordning for Fairtrade. Når mærket findes på en vare, står det som en garanti for, at nogle af verdens fattigste bønder og arbejdere har fået en fair pris for deres varer og ordentlige arbejdsforhold. Der tages desuden hensyn til miljøet i produktionen.

Mærkningsordningen startede i Holland i 1988. En hollandsk nødhjælpsorganisation havde oplevet, at fattige mexicanske bønder hellere ville have handel frem for bistand, ”trade not aid”. Ideen er, at sætte en bæredygtig udvikling i gang ved at skabe fair handelsbetingelser for dårligt stillede bønder og arbejdere.
De første Max Havelaar-mærkede produkter blev solgt i Danmark i 1994, og i dag har mærkningsordningen bredt sig til 21 forbrugerlande. Produkterne, som bærer Mærket, kommer fra over 50 lande i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika. Her har 1 million bønder, arbejdere og deres familier glæde af ordningen.

Det første Max Havelaar-mærkede produkt var kaffe. Siden er der kommet en lang række varer til, bl.a. chokolade, kakao, honning, rørsukker og speltkager.

Dorotea Montesinos er kaffebonde i Peru. Hun er 54 år og blev enke for et år siden. Da hendes mand døde, var de ikke medlemmer af det Max Havelaar-certificerede kooperativ COCLA. De fik 170 soles for en sæk kaffebønner dengang, men nu får hun 225 soles. Det svarer rundt regnet til, at de fik 340 før og nu får 450 kroner for 45,5 kilo.

”Vi får flere penge gennem Fairtrade,” fortæller Dorotea. ”Det gør en stor forskel.” Det er blevet muligt for Dorotea at betale af på sin gæld. Verdensmarkedspriserne på kaffe var, til og med 2004, nede ved smertegrænsen for kaffebønderne, og mange er blevet forgældede.

Det er umuligt at dyrke fem hektar med kaffe alene. Heldigvis arbejder man godt sammen i kooperativet, så to gange om året kommer der 30 folk og hjælper Dorotea med at høste.

En del af pengene som bønderne får for deres Max Havelaar-mærkede kaffe, skal bruges i fællesskab gennem kooperativet. I Doroteas gruppe har de bestemt sig for at bygge en sundhedsklinik. Den er netop blevet færdig, og Dorotea håber, at den snart kan åbne, men de mangler at finde en læge.

Flere penge gennem Fairtrade

Dorotea har tre børn, fire børnebørn, og et oldebarn på vej. Et af hendes store ønsker er, at de skal få en uddannelse og finde arbejde i den nærtliggende by Cusco. Men Dorotea beklager sig ikke over sit eget liv som kaffebonde. Når hun bliver spurgt om, hvad der er det største problem ved at dyrke kaffe, svarer hun med et grin: Myggene! 

 
Sortér efter