Madolier
Kender du alle madolier og brugen deraf? Nogle madolier egner sig bedst til stegning, mens andre kun bør bruges i kolde retter. Læs mere om madolier her i artiklen.
Kend din madolie
Der findes ikke bare én madolie, men mange og de kan alle bruges til noget forskelligt. Nogle madolier er perfekte til stegning og bagning, mens andre er bedst til dressinger. Men hvilken olie er det nu lige der er til hvad – det guider vi dig til en bedre forståelse af.
Hvilke madolier findes der og hvad kan de bruges til?
En madolie kan være koldpresset eller raffineret (varmpresset), men hvad er forskellen egentligt?
Hvis en madolie er koldpresset, er presningen foregået ved at presse kerner eller frø, helt uden brug af opvarmning. Dette giver den mest smagfulde olie, hvilket også er årsagen til, at de fleste madolier netop er koldpressede.
Er madolien derimod varmpresset, altså raffineret, så foregår presningen ved hjælp af varme. Ved varmpresning opnås et større udbytte af olien, men til gengæld skal flere stoffer fjernes fra olien efterfølgende.
For at gøre det lidt nemmere for dig, at finde rundt i de mange madolier og brugen deraf, har vi samlet dem alle herunder. Her finder du olietypen samt hvad du kan bruge olien til.
Arganolie
Arganolie er naturligt rig på umættede fedtsyrer, både oemga-3, omega-6 og omega-9. Hvis du bruger arganolie i din madlavning, skal den bruges kold. Det vil sige, at den kan bruges på salater, i dressinger og dips. Den kan derimod ikke bruges til bagning og stegning, altså retter hvor olien opvarmes.
Avokadoolie
Avokadoolie presses af avokadoens frugtkød. Olien kan bruges i alt fra dressinger til stegning. Avokadoolien har faktisk et utroligt højt rygepunkt, nemlig 275 grader. Til sammenligning har olivenolie et rygepunkt på 200 grader. Avokadooliens smag er mild og egner sig særligt godt til retter med skaldyr og fisk.
Chiafrøolie
Chiafrøolie fremstilles af de små sorte kerner og er rig på omega-3 fedtsyren. Chiafrøolie har en mild og lidt nøddeagtig smag – perfekt som ingrediens til salater eller din favorit smoothie.
Græskarkerneolie
Græskarkerneolie har en mild, delikat og let-nøddeagtig smag. Du kan bruge græskarkerneolien i kolde retter, men også bagning. Især smagfulde madvarer gør sig godt sammen med græskarkerneolie. Græskarkerneolie egner sig ikke til kraftig opvarmning som stegning, da smagen bliver bitter og oliens egenskaber ødelægges.
Hampeolie
Hampefrøolie er utroligt velegnet som madolie i kolde retter, f.eks. hummus, dressinger og på salater. Hvis du opvarmer hampefrøolie, vil oliens gode egenskaber blive ødelagt.
Hasselnøddeolie
Hasselnøddeolie har en nøddeagtig smag og gør sig godt i desserter, f.eks. pandekager og vafler. Derudover er hasselnøddeolie god i salater, smoothies og i bagværk. Den maksimale temperatur for brug af hasselnøddeolie er 180 grader.
Hørfrøolie
Hørfrøolie er sundt og har en god og mild smag. Den egner sig ikke til opvarmning, hvorfor den gør sig bedst i salater, smoothies og andre kolde retter. Hørfrøolie er rig på omega-3 fedtsyrer, mens indholdet af omega-6 er noget lavere. Dog er forholdet mellem omega-3 og omega-6 helt perfekt i hørfrøolie.
Jordnøddeolie
Jordnøddeolie egner sig særlig godt i salater og marinader. Hvis jordnøddeolien skal opvarmes, skal det ske langsomt og forsigtigt. Sker opvarmningen for hurtigt, kan de flerumættede fedtsyrer ødelægges. Jordnøddeoliens smag er mild og sprød.
Kokosolie
Kokosolie findes med og uden smag. Det er måske ikke alle retter du ønsker får smag af kokos, hvilket gør den smagsneutrale kokosolie til et perfekt valg. Vælger du kokosolien netop pga. dens smag, f.eks. hvis du laver retter fra det eksotiske køkken, kan du bruge den i både bagværk og til let stegning.
Mandelolie
Mandelolie har en mild, sødlig og delikat smag – perfekt til salater, dressing og desserter. Mandelolie giver retten hvori den bruges, ekstra sødme. Dog skal du være opmærksom på, ikke at bruge mandelolie i en ret der ikke skal smage af mandel.
Olivenolie
Olivenolie er en af de bedst kendte madolier, hvilket bestemt ikke er uden grund. Du kan vælge mellem jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie – de fremstilles ens, men kvaliteten af olien afgør, om den er jomfru- eller ekstra jomfru. En olivenolie, uanset om det er jomfruolivenolie eller ekstra jomfruolivenolie, kan bruges til både stegning, bagning og kolde retter. Hvis olivenolien opvarmes, vil du ikke kunne smage forskel på, om du har brugt en jomfru- eller ekstra jomfruolivenolie.
Palmeolie
Palmeolie er fantastisk til stegning og friturekogning, da olien tåler meget høje temperaturer i længere tid. Palmeolie har en let og neutral smag og anvendes bl.a. i fremstillingen af margarine og chokolade.
Rapsolie
Rapsolie indeholder helt naturligt omega-3, omega-6 og omega-9 fedtsyrer. Rapsolie har en god fyldighed og fedme som gør den velegnet til salater, dressinger, saucer og bagning. Derudover er rapsolie mere varmestabil end f.eks. solsikkeolie. Hvis du ejer en grill, kan du med fordel jævnligt smøre risten med et lag rapsolie. Det plejer støbejernsristen og gør at maden ikke brænder fast.
Sesamolie
Sesamolie er eminent i asiatiske- og orientalsk mad, hvor olien tilfører en dejlig aroma. Brug sesamolien i wokretter, nudelretter, marinader og dressinger. Sesamolie går også godt til grøntsager, fisk og ris. Du kan bruge sesamolie i kolde retter, samt til bagning i stegning.
Solsikkeolie
Solsikkeolie har en mild og nøddeagtig smag. Smagen er særligt god til salater, dressinger, marinader og bagværk. Helt fantastisk er det, at solsikkeolie tåler opvarmning til meget højt temperaturer. Derfor kan du også bruge solsikkeolie til stening og friture.
Tidselolie
Tidselolie har en helt særlig og karakteristisk smag. Du kan bruge tidselolie i dips, dressinger, marinader og vinaigrette, men også i bagning og til stegning.
Trøffelolie
Trøffelolie bruges når maden er færdiglavet og i meget små mængder. Dryp nogle dråber trøffelolie på den færdige ret – smagen af trøffel er meget kraftig og netop derfor skal der kun bruges små mængder. Du kan bruge trøffelolie i salater, på pasta, på bøffer/steaks og fisk og fjerkræ.
Valnøddeolie
Valnøddeolie er en meget speciel madolie. Den har en kraftig smag af nødder, dog meget behagelig. Brug valnøddeolien i desserter, kager og andet bagværk. I det franske køkken bruges valnøddeolien desuden i salater, supper og saucer. Så prøv dig frem – du kan måske finde en helt ny kombination.
Køb din madolie hos Helsam
Hos Helsam forhandler vi et bredt udvalg af alle madolier. Økologiske, naturlige olier der kan bruges i hvilken som helst ret. Køb din madolie på helsam.dk og vælg fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik. Du kan selvfølgelig også få din ordre leveret til din bopæl eller en pakkeshop nær dig.
Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Som medlem af Club Overskud får du adgang til gode tilbud, spændende konkurrencer og pointoptjening. Bliv medlem her – det er helt gratis.