Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Et liv som veganer

Læs artiklen fra vores magasin

Et liv som veganer

Hvad enten du gerne vil have et par kødfrie dage om ugen eller måske har lysten til at tage skridtet fuldt ud og blive veganer, er det her en masse skønne råd til et liv uden kød og mejeriprodukter

AF NYA VECHT

Lisbeth Ganderup er uddannet helsekostvejleder og har arbejdet i helsekostbranchen i mere end 25 år. – Og så er hun veganer. Her er hendes bedste tips til dig, der også overvejer at leve vegansk eller vegetarisk. 

Hvor finder du inspiration til en vegansk hverdag?
Jeg får masser af inspiration til maden gennem bøger og blogs, men kan også sagtens selv finde på nye retter, alt efter hvad jeg lige har i køleskabet. Men det kan sagtens gøres enkelt og nemt, de dage det skal gå stærkt; Grøntsager i kokosolie på panden med nogle krydderier og kikærter eller bønner fra fryseren, eller en god salat, det er nem og hurtig mad.

Hvad er din personlige motivation for at leve vegansk?
Det primære for mig er sundhed og miljø, men også dyrevelfærd er en vigtig del af det. Vi har jo i dag ubegrænset adgang til kød, hvor det førhen var en mere knap ressource. Jeg oplever i den Helsam butik jeg arbejder i, at mange unge også har fundet interesse for den veganske livstil, ikke blot den vegetariske. Men personligt skiftede jeg til vegansk kost på baggrund af anbefalinger fra flere professionelle behandlere, som uafhængigt af hinanden kunne se, at min krop ville fungere langt bedre uden mælkeprodukter, æg og kød.

Kan du mærke en forskel efter du har skiftet til den veganske livsstil?
Jeg synes generelt, at jeg har fået det bedre, også omkring fordøjelsen, god energi og et styrket immunsystem. Jeg troede, at jeg ville have svært ved at undvære fisk og æg, men kan sagtens undvære det. Det er i det hele taget sjovt, at man hele livet kan lære nye præferencer omkring mad og smag. Det at leve vegansk er for mig en spændende rejse, hvor jeg hele tiden lærer nyt og nye måder at lave mad på.

Hvad har du altid i dit køkkenskab?
Tamari, tahin, citronsaft, og kikærter til en god hjemmelavet hummus, bouillon og miso til suppe, quinoa er meget anvendelig, både i grød og som ingrediens i pålæg. Speltmel og andre melsorter til brød og forskellige flager til grød. Krydderurter. Og selvfølgelig chiafrø og spirulina, som også er gode kilder til proteiner. Jeg har altid færdigkogte bønner og kikærter i fryseren og forskellige veganske frikadeller og falafler på frost, når det skal gå stærkt. Jeg spiser varieret, fiberrigt, frugt i begrænset mængde, grøntsager, fuldkornsprodukter samt nødder og mandler.

Hvad er den største udfordring ved at være veganer?
Jeg kan mærke, at hvis jeg ikke får kombineret min mad rigtigt, kan det påvirke mit blodsukker. Så jeg er ekstra opmærksom på at få de rigtige proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Tofu er en god kilde til proteiner for mig, men forsøger dog at begrænse indtaget af soja, så jeg veksler meget med andre proteinkilder, som quinoa, bønner og kikærter. En hurtig og nem måde at få protein og gode fedtsyrer er spirulina og chiafrø i et glas vand/ eller grøntsagsjuice, der lige står ca. 10 min.

 

Gode tips til en vegansk livsstil

Kosttilskud
Som veganer er det vigtigt at få nok B12, så tag gerne et B-kompleks med alle B-vitaminer hver dag. Du kan også tage en vegansk multivitamin, tilskud af omega-3 fra alger samt D-vitamin og C-vitamin – og eventuelt magnesium om aftenen. Du kan også supplere med Q10, chrom og mælkesyrebakterier.

Inspiration
Lad dig inspirere af forskellige blogs på nettet. Der er megen hjælp at hente i Dansk Vegetarforening, som også har mange veganske medlemmer. For alle, der blot ønsker at spise mindre kød, har Paul McCartney startet det globale initiativ ’Meat Free Mondays’, som har både en dansk og engelsk side med masser af inspiration og gode vegetariske og veganske opskrifter. Se mere på meatfreemonday.dk

 

Sortér efter