Salvie
Lær salvie at kende her i artiklen. Lægesalvie, russisk salvie og hvid salvie er de mest kendte arter af salvie, men hvad kan planten egentligt bruges til? Få svaret her.
Hvad er salvie?
Salvie, på latin Salvia officinalis og engelsk salvia, er en plante der tilhører staude-familien. Navnet stammer fra salvare som betyder frelse/helbrede. Salvie planten bliver omkring 50-70 cm høj og får flotte, små og lilla blomster. Salviens blade er aflange og er dækket af små fine dun som nærmest får bladene til at se sølvagtige ud. Salviens rodnet tåler frost og kan derfor spire og vokse flere år i træk – normalt 4-5 år alt efter dens øvrige betingelser.
Oprindeligt stammer salvie fra middelhavsområdet, hvor den vokser vildt på de stenede skråninger. Flere steder pryder salvien hele klippeskråninger, hvor de i blomstringsperiode ikke er til at overse.
Hvis du gerne vil have salvie hjemme i din have, så er det faktisk muligt, netop fordi salvien tåler frost. For at få mest muligt ud af din salvie plante, skal den klippes helt ned i foråret. Herefter vil den stå flot i maj/juni og blomstre i august. Salvien visner langsomt når den første frost kommer.
Forskellige slags salvie
Har du undersøgt salvie markedet i noget tid, så er du sikkert stødt på både russisk salvie, hvid salvie og lægesalvie, men hvad er forskellen egentligt?
- Lægesalvie er et andet navn for den almindelige salvie, salvia officinalis.
- Russisk salvie, på latin Perovskia atriplicifolia, er opkaldt efter en russisk general som fandt planten i Afghanistan. Denne salvie plante bliver op til 1,5 meter høj og minder meget om lavendel i den måde den vokser på.
- Hvid salvie, på latin Salvia apiana, får en højde på omkring 1 meter og hvide blomster – deraf navnet. Den hvide salvie tåler ikke frost, hvilket også betyder, at den kun blomstrer ét år, medmindre den tages ind om vinteren inden frosten kommer.
Hvad er salvie godt for?
Salvie indeholder flere forskellige aktive stoffer, bl.a. æterisk olie, garvestof, kaffesyre, luteolin og andre flavonider.
Salvie er især kendt for sin lindrende effekt på overgangsalderens symptomer hos kvinder. Derfor kan du med fordel drikke et par kopper salvie te om dagen, hvis altså du er gået i overgangsalderen, hvor svede- og hedeture fylder meget om dagen såvel som om natten. Du finder salvie i en række produkter og kosttilskud som henvender sig til overgangsalderen, f.eks. Menosan og FemiBalance.
Salvie bidrager til en komfortabel overgangsalder med begrænset svedsekretion.
Du kan også koge salvie, lade afkoget køle med og derefter gurgle munden i salvie. Salvie er beroligende for munden og bruges af den grund i flere mundhygiejne produkter, f.eks. mundskyl fra Dr. Hauschka og Gum Health tandpastaen fra Biomed.
Salvie støtter fordøjelsen og bidrager til fordøjelseskanalens normale funktion. Prøv salvie te fra Sonnentor eller groft skåret salvie fra Natur-Drogeriet. Husk teposer så du nemt kan brygge den perfekte kop salvie te.
Hvad kan salvie bruges til?
Som du sikker har bemærket, kan salvie bruges til og mod meget. Salvie er især populær som te, men også i fedtholdige madretter. Derudover indgår salvie som ingrediens i en række plejeprodukter og sidst, men ikke mindst, er salvie populært som røgelse.
Salvie te
Salvie te kan brygges på tørret salvie, men også med friske salvieblade. Kog den nødvendige mængde vand og lad det køle af til omkring 95 grader. Hæld derefter vandet over teen og lad det trække. Som regel skal salvie te trække i ca. 10 minutter.
Salvie i madlavning
Når du bruger salvie i din madlavning, skal du kun bruge små mængder, ellers bliver smagen for gennemtrængende. Salvie har mange anvendelsesmåder i madlavningen og kan f.eks. bruges som drys over kartofler og salater med tomater. Derudover har salvie den egenskab, at den kan få ellers fed mad, til ikke føles så fed. Salvie er fantastisk i syltede madvarer og i supper.
Salvie røgelse
Salvie er en populær røgelse og bruges til at ”rense” hjemmet, personer og ting for negative energier. Traditionelt anvendes salvie røgelse i shamanistiske ceremonier, hvor den som nævnt, virker rensende på både krop og sjæl.
Hvordan smager salvie?
Salvie har en meget gennemtrængende smag, hvilket også betyder, at der skal bruges meget små mængder af urten. For nogen kan smagen nærmest være kvalmende og bitter. I madretter bruges salvie primært som umamismagsforstærker i fede og kødholdige retter. Dog kan salvie også findes i form af te, hvor smagen er kraftig og krydret.
Hvor meget salvie om dagen?
Salvie indeholder thujon, et giftstof, som i for store mængder er skadeligt. Dog sker der intet ved at drikke 1-2 kopper dagligt over en periode. Du bør ikke drikke salvie te som det eneste. Salvie te kan og bør kun drikkes et par gange om ugen, eller flere dage i træk i korte perioder.
Gravide og ammende bør heller ikke indtage salvie, hverken som te eller som ingrediens i madlavningen.
Hvordan skal salvie opbevares?
Der er forskel på hvordan salvie skal opbevares, alt efter om det er friskt eller tørret. Friskplukket salvie opbevares koldt og mørkt ved ca. 5-10 grader. Frisk salvie i potte skal derimod opbevares ved stuetemperatur. Tørret salvie opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Undgå at opbevare salvie sammen med andre fødevarer, da salvien kan afgive duft/smag til andre produkter – medmindre at salvien er lufttæt pakket.
Vidste du at salvie kan fryses? Hvis du har købt en potte salvie, men ikke når at bruge det hele, kan du fryse det ned og tø det op når du igen har brug for det i din madlavning.