Mundtørhed
Hvad er mundtørhed og hvorfor opstår tørheden i din mund? Læs mere om mundtørhed, behandling og sideeffekter her.
Hvad er mundtørhed?
Næsten alle har oplevet mundtørhed én eller flere gange i deres liv. Følelsen af ikke at have nok spyt i munden. Nogle gange er mundtørheden kortvarig og andre gange varer den ved over mange dage. Uanset om mundtørheden er forbigående eller vedvarende, er det generende og ubehageligt. I Danmark oplever op mod hver femte at have mundtørhed i en sådan grad, at det er generende.
Mundtørhed kaldes også xerostomi, men vi bruger blot begrebet mundtørhed. Men hvorfor opstår mundtørhed og hvad kan du gøre, for at få mere spyt i munden og på den måde slippe af med den tørre fornemmelse? Læs med herunder og bliv klogere.
Hvorfor opstår mundtørhed?
Der kan være mange årsager til, at du oplever mundtørhed. Mundtørhed kan opstå når du er stresset eller nervøs, f.eks. i forbindelse med en eksamen, en jobsamtale eller noget tredje. Den mest udbredte og mest almindelige årsag til mundtørhed er dog, at du tager medicin. Nogle medicintyper er særligt slemme når det kommer til mundtørhed som bivirkning. Det gælder medicin mod depression, angst, allergi, høfeber og forhøjet blodtryk.
De ovenstående årsager til mundtørhed er som sagt de mest almindelige, men ikke desto mindre, er det særligt vigtigt at gøre noget ved det, hvis du oplever mundtørhed i forbindelse med din medicin.
Kort sagt kan mundtørhed skyldes lav spytproduktion, eller en ændret sammensætning af spyttet.
Det kan du gøre mod mundtørhed
Hvis du oplever mundtørhed når du er nervøs eller stresset, kan du drikke ekstra vand, tygge tyggegummi eller sutte på en pastil eller et bolsje. At tygge eller sutte på noget stimulerer nemlig spytkirtlerne, som derfor vil producere mere spyt.
Skyldes din mundtørhed derimod at du er i medicinsk behandling, kan du gøre brug af mundgel, mundspray og sugetabletter som er specielt udviklet til formålet. Forskellen på sugetabletter/pastiller/bolsjer mod mundtørhed og almindelige produkter er, at dem mod mundtørhed som regel er sukkerfri og indeholder fluor. Du gør derfor ikke skade på tænderne når du bruger de sukkerfri produkter mod mundtørhed.
For at lindre og behandle mundtørhed kan du også:
- Drikke mere vand
- Vælge en tandpasta uden skummemidlet natriumlaurylsulfat
- Undgå eller skære ned på sukkerholdige fødevarer
Sideeffekter ved mundtørhed
Hvis du ikke behandler mundtørhed som er opstået pga. medicinindtag, kan du risikere at få svamp i munden. Det sker når munden er tør og nogle bakterier dermed lettere kan trives. Spyt har den virkning at det beskytter mundslimhinden, tænderne og så er det vigtigt i forhold til fordøjelsen.
Mundtørhed er ikke farligt, men det kan have skadelige bivirkninger på mund og tænder. Derfor er det en rigtigt god idé at tage hånd om problemet så snart det opstår.