Hvilke kosttilskud skal jeg tage?
- Og hvorfor?
Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at indtage kosttilskud. Kosttilskud er kun et supplement til en ellers sund og varieret kost. Kosttilskud kan ikke erstatte en afbalanceret kost.
Vi vil altid anbefale dig at opsøge en medarbejder i din lokale Helsam-butik, der kan oplyse dig om lige nøjagtigt dit behov, men her i artiklen får du en oversigt over hvad nogle af de mest velkendte kosttilskud, vitaminer og mineraler kan gøre for dig.
A-vitamin
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at du ofte finder A-vitaminer i den fede mad. Fedtopløselige vitaminer lagres i kroppens fedtdepoter og bruges, når der er behov for det. A-vitaminet lagres især i leveren og i fedtvævet. Da de lagres i kroppen, er det også oftere disse man får for mange af, da de ikke udskilles på samme måde som vandopløselige vitaminer.Der findes to former for A-vitaminer: retinoider og karotenoider. Retinoider forekommer i animalske fødevarer, mens karotenoider forekommer i vegetabilske fødevarer.
A-vitamin er et af de vigtigste vitaminer og har grundlæggende betydning for en række forskellige, essentielle processer i kroppen. Især synet og immunforsvaret påvirkes negativt, hvis man får for lidt A-vitamin. A-vitaminer bidrager bl.a. til:
- en normal omsætning af jern
- at vedligeholde normale slimhinder
- at vedligeholde en normal hud
- at vedligeholde et normalt syn
- immunsystemets normale funktion.
B-vitamin
B-vitaminer er ikke bare en, men mange vitaminer i én gruppe. Vitaminerne er blandt andet vigtige for, at energien omsættes i din krop, ligesom de også bidrager til vedligeholdelsen af både hud og hår. B1-vitamin: Dette vitamin kaldes også Thiamin, og er med til at omdanne energi (både i kulhydrat- og energiomsætningen) i kroppen.B2-vitamin: kaldes også Riboflavin og er et vitamin, der hjælper kroppen med at producere energi. Riboflavin er især kendetegnet af en kraftig gul farve, der bl.a. anvendes af levnedsmiddelindustrien som farvestof.
B3-vitamin: kaldes også Niacin og hjælper bl.a. med at omdanne energi i kroppen og dermed vigtig for, at kroppens energistofskifte fungerer.
B5-vitamin: kaldes også Pantotensyre og er et vitamin, der bidrager til forskellige stofskifteprocesser i kroppen, ligesom vitaminet også er med til at sikre en normal præstationsevne.
B6-vitamin: B6-vitamin medvirker til kroppens omsætning af aminosyrer, kulhydrater og fedtstoffer, og har desuden en vigtig rolle for vores immunforsvar.
B8-vitamin: Dette vitamin er måske bedre kendt som Biotin, der er nødvendig for kroppens energiomsætning. Biotin er desuden med til at vedligeholde hårvæksten, hvorfor det ofte er en ingrediens i kosttilskud til hår og hud.
B9-vitamin (Folat): Dette B-vitamin er en betegnelse for en gruppe af stoffer, hvor et af disse stoffer er den velkendte folsyre. Folat er en vigtig komponent, når cellerne i kroppen deler sig og indtagelse af vitaminet i forbindelse under graviditeten nedsætter desuden risiko for at føde et barn, der har neuralrørsdefekt.
B12-vitamin: Det måske mest kendte B-vitamin er B12, der også hedder Kobalamin. Dette vitamin har mange funktioner i kroppen, og er med til at opretholde en normal funktion af bl.a. menneskets DNA og nervesystemet.
C-vitamin
C-vitamin er et stof, der også kaldes askorbinsyre. Vitaminet, der er en antioxidant, er vigtigt for den kollagenproduktion, der foregår i vævet. Kollagen er et protein, der sammen med elastin, danner de fibre, der binder vævet sammen. C-vitaminet er med andre ord med til at binde cellerne i kroppen sammen, og uden ville vi så at sige falde fra hinanden.
D-vitamin
Den primære funktion for D-vitamin er at fremme optagelsen af calcium og fosfat, og vitaminet sørger for, at disse to mineraler, der er grundlæggende bestanddele af knogle- og tandvævet, aflejres i din krop. D-vitamin er med andre ord afgørende for dine knoglers opbygning og har ligeledes stor betydning for, at dit immunforsvar fungerer optimalt.
D-vitamin dannes i din hud, når du bliver eksponeret for solen – og det er netop solen, der er den primære kilde til D-vitamin. Da soltimerne herhjemme i vinterhalvåret kan være få, er vi i Norden særligt eksponerede for D-vitaminmangel. Faktisk anslås det, at over 40 procent af den danske befolkning mangler det vigtige vitamin – og der ér altså en reel chance for, at også du ikke får nok D-vitamin.
E-vitamin
E-vitamin beskytter kroppens fedtstoffer mod at blive harske, men bidrager også til at beskytte cellerne mod nedbrydelse fra skadelige stoffer fra fedtstofskiftet. Kroppens celler er beskyttet af en membran der indeholder flerumættede fedtstoffer. For at disse fedtstoffer ikke nedbrydes, har de brug for bl.a. E-vitamin.
E-vitamin er udover et vitamin også en antioxidant. Som antioxidant bidrager E-vitaminet til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.
K-vitamin
K-vitamin bidrager til blodets størkningsevne. Derudover bidrager K-vitamin også til knoglernes sundhed. For at din krop kan udnytte K-vitaminet optimalt, er det vigtigt, at du har en sund tarmflora samt en velfungerende lever. Faktisk dannes ca. halvdelen af kroppens K2-vitamin i tarmene – den resterende halvdel skal kroppen have gennem kosten i form af K1-vitaminet. Når K1-vitaminet kommer ind i kroppen, bearbejdes det primært af leveren og omdannes til K2-vitamin.
Multivitamin
Multivitaminer kan tages af alle i familien og er en let måde at få en sund hverdag. Multivitaminer indeholder forskellige vitaminer – både de vandopløselige og de fedtopløselige. Hvis du ikke indtager alle de vigtige vitaminer gennem en varieret kost, kan det opvejes ved dagligt at tage multivitaminer
Calcium og magnesium
Calcium, også kaldet kalk, er et mineral, der er utrolig vigtigt i opretholdelsen af sunde og stærke knogler. For at kroppen optager og bruger calcium bedst muligt, er det en god idé, at kroppen også får magnesium tilført. Magnesium bidrager også til sunde knogler og tænder, men derudover bidrager magnesium til fordelingen af calcium i kroppens celler. Dog er magnesium nok mest kendt for dets betydning for nervesystem og muskelfunktion, men mineralet er også medvirkende til at mindske træthed og udmattelse.
Jern
Bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin. Jern er et meget vigtigt sporstof for kroppen, og som oftest kan et ekstra tilskud af jern anbefales til kvinder, der er gravide eller i menstruationsalderen, da behovet her er størst. Er man veganer eller vegetar så kan et tilskud af jern også overvejes, da jern fra kød, såkaldt hæmjern, optages noget lettere end jern fra kornprodukter og grøntsager gør. Visse typer af antibiotika og smertestillende kan også øge risikoen for jernmangel.Nogle undgår at tage jerntilskud, grundet frygten for forstoppelse, men der findes i dag rigtigt mange jerntilskud, der netop er udviklet så risikoen for forstoppelse er minimal.
Selen
Selen er et mineral, og dermed et grundstof, der er meget vigtigt for flere af kroppens funktioner. Selen indgår bl.a. i et enzym der er med til at nedbryde affaldsstoffet kaldet hydrogenperoxid. Affaldsstoffet dannes, når kroppens celler producerer energi af ilt og næring, som kroppen indtager. Selen findes i en stor del af den kost, du dagligt indtager, men det kan være nødvendigt for nogen at gøre brug af et dagligt tilskud.
Du kan ved nogle produkter støde på ordet ”organisk”. Når der står organisk selen betyder det, at det indeholder kulstof. Når selen er organisk, er det lettere for kroppen at optage.
Zink
Zink er, udover et grundstof, et mineral der fungerer som sporstof i kroppen. Det kaldes sporstof, fordi kroppen kun har behov for meget få milligram hver eneste dag. Zink kan findes i alle kroppens celler, og tilsammen indeholder kroppen ca. 2-4 gram zink.Kroppen bruger zink i stofskiftets omsætning af kulhydrater, protein og fedt, som er en vigtig proces for at kroppen fungerer optimalt. Derudover bidrager det også til at vedligeholde normale og sunde knogler, normal hud og negle. Zink beskytter også cellerne og styrker immunforsvaret. Der er altså mange sundhedsmæssige fordele ved at have et normalt indhold af zink i kroppen. Her på siden kan du læse meget mere om zink, og samtidig gå på opdagelse i vores udvalg af zinktilskud.
Fiskeolie
Med et højt indhold af Omega-3-fedtsyrer er fiskeolie et sundt kosttilskud med mange sundhedsfremmende egenskaber, der blandet andet gavner hjertekredsløbet og synet. Fiskeolie anbefales til dig, der ellers ikke spiser meget fed fisk i ugens løb.Kroppen har brug for fedt for at optimere optimalt. Det fedt du indtager, skal dog helst være af den sunde slags, og med det forstås de enkelt- og flerumættede fedtsyrer. Fisk – og særligt de fede af slagsen – er en essentiel kilde til disse og især sidstnævnte. Det gælder især Omega-3-fedtsyrerne, der er langkædede, flerumættede fedtsyrer og dermed den sunde og livsvigtige type fedt. Vi kan ikke selv danne Omega-3-fedtsyrerne, hvorfor vi er afhængige af at indtage dem igennem kosten, herunder fede fisk, der indeholder mellem 10-13 gram fedt per 100 gram. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du spiser fisk flere gange om ugen og gerne de fede slags som laks, makrel og ørred.
Sammensatte kosttilskud
Der findes et væld af kosttilskud, der bidrager til en masse vigtige processer i kroppen. Mange er sammensatte af flere urter, vitaminer og mineraler. Gå på jagt i vores kosttilskudsunivers og find tilskud med gode egenskaber til fx hud, hår og negle, energi, graviditet, søvn og udrensning.