Bygkorn
Er du i tvivl om du har et bygkorn? Et bygkorn viser sig som regel som en rød, øm knop på kanten af dit øjenlåg. Læs mere om hvad bygkorn er og hvordan du kan behandle det, her i artiklen.
Hvad er bygkorn?
Det første mange tænker på, når bygkorn nævnes, er et korn fra marken. Men når man taler om at have fået et bygkorn i øjet, så er det noget helt andet. Et bygkorn i øjet er en inflammation, i enten en hår- eller talgkirtel, i øjenlåget. Med inflammation menes betændelse.
På engelsk kaldes bygkorn for ”stye”.
Hvorfor får man bygkorn?
Vores øjenlåg har en række kirtler, som alle bidrager til at øjet fungerer og plejes normalt. Det gælder bl.a. hårsække og talgkirtler, som producerer talg der har den funktion, at det smører både hud og hår.
Når et bygkorn opstår, så skyldes det, at talg ophobes i en af kirtlerne. Når kirtlens udførselsgang, altså der hvor talgen kommer ud, brister, kommer talgen i kontakt med øjet og det er netop dette der kan skabe en betændelsestilstand i øjet – altså et bygkorn.
At bygkornet udvikler sig til en betændelsestilstand skyldes, at der kommer bakterier i øjet. Derfor stiger risikoen for at få bygkorn også, hvis du gnider dig i øjnene med beskidte fingre.
Bygkorn i øjet symptomer
Hvis du har fået et bygkorn i dit øje, enten i øvre- eller nedre øjenlåg, vil du opleve at området er ømt, hævet og rødt, samt at dit øje løber i vand og er irriteret.
Bygkornet kan sidde både indvendigt og udvendigt på øjenlåget.
Behandling af bygkorn i øjet
Normalt vil et bygkorn forsvinde af sig selv, men kan dog behandles med en antibiotisk salve som fås på apoteket. Salvet forebygger infektion i øjet. Undgå altid at gnide dig i øjet. Selvom det kan virke lindrende, så forværrer det også bygkornet, samt varigheden.
De fleste bygkorn forsvinder af sig selv, i løbet af 1-2 uger. Jo bedre du er til at holde øjenområdet rent, des hurtigere vil det forsvinde.
Har du fået et bygkorn, kan du prøve følgende som behandling hjemme:
- Vrid en vaskeklud i varmt vand – ikke kogende. Læg den varme vaskeklud på det lukkede øje hvor bygkornet er. Gentag når kluden bliver kold. Dette kan du gøre mellem 5 og 10 minutter, flere gange dagligt.
- Brug briller i stedet for kontaktlinser – på den måde undgår du at øjet irriteres yderligere.
- Undgå øjenmakeup mens du har bygkornet.
Irriterede øjne kan også behandles med øjendråber, f.eks. A. Vogel Øjendråber. Lindrer irriterede, tørre og trætte øjne.
Er bygkorn farligt og smitter det?
Nej bygkorn er ikke farligt og det smitter heller ikke. Undgå alligevel at gnide i øjet når du har et bygkorn, da det kan forværre tilstanden betydeligt.
Kan bygkorn forebygges?
Nej, bygkorn kan desværre ikke forebygges. Dog kan du undgå at gnide dig i øjnene, særligt med urene hænder. Bygkorn er en meget almindelig lidelse, dog er der ikke tal på, præcist hvor mange der får bygkorn. Man kan få bygkorn flere gange, så selvom du har haft det én gang, kan du godt få det igen.