Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Hvorfor får man krampe i benene?

Kramper i musklerne kan være smertefulde og påvirke din nattesøvn. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad du kan gøre for at forebygge og lindre krampe i benene.

Krampe i benene

Hvad er kramper?

Du har sikkert, på et eller andet tidspunkt oplevet, at få muskelkramper i benene, fødderne, låret, læggen, tæerne eller et helt andet sted. Oftest opstår muskelkramper efter fysisk aktivitet, men for nogle rammer det også om natten eller lige inden sengetid. Det gør ondt og kan vare adskillige minutter. 

Kramperne opstår når musklerne trækker sig sammen, samtidig med at en stikkende smerte føles. Som regel kommer kramperne på læggen, på bagsiden af læg eller lår eller på forsiden af låret. Altså typisk er der tale om kramper i benene. Du kan opleve at kramperne kommer og går og længden varierer fra sekunder til minutter. Uanset længden, er smerterne til tider nærmest uudholdelige mens de står på.

Hvad der præcist er årsagen til muskelkramper, ved man ikke, men der er forskellige ting du kan gøre, for at lindre muskelkramperne. 

 

Hvorfor får man krampe i benene?

Som sagt kender man ikke til den nøjagtige årsag, men det der sker når du får kramper er, at en eller flere muskler trækker sig kraftigt sammen. Musklen vil normalt slappe af igen, men i forbindelse med muskelkramper vil den holde sig sammentrukket. 

Hvis du ofte får muskelkramper, kan der være nogle faktorer som gør, at du er særligt udsat. Det er bl.a.: 

  • Hvis du har siddet i samme stilling over længere tid
  • Hvis du er i dårlig form
  • Hvis du er dehydreret
  • Hvis du er i underskud af natrium, som påvirker dannelsen af nervesignaler i musklerne
  • Hvis du mangler mineralet magnesium, som bidrager til en normal muskelfunktion

 

Kramper om natten

Er du en af dem der døjer med kramper i benene, læggen eller fødderne om natten? De kan komme pludseligt inden du sover, eller måske endda mens du sover så du vågner og får din nattesøvn ødelagt. 

Eftersom der ikke er en præcis årsag til kramperne, er der kun nogle ting du kan forsøge at gøre, for at minimere forekomsten af kramperne. Til natbordet er en magnesiumspray fantastisk at have. Inden sengetid kan du spraye de muskler hvori du normalt får kramper, massere olien ind og håbe på, at det kan lindre kramperne. For mange virker det, mens det for andre har lille effekt. Du kan også bruge magnesiumsprayen når kramperne opstår. Se udvalget af magnesiumsprays fra mærker som NordicHealth, ECO og Optima Altiderm her. Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion.

 

Hvad hjælper mod kramper og kan de forebygges?

Hvis du oplever at få muskelkramper, skal du forsøge at slappe af i området og langsomt strække musklen. Ved at strække musklen kan smerterne lindres mens de står på.

Derudover kan du sørge for at skifte arbejdsstilling i løbet af dagen. Sørg for at veksle mellem at sidde og stå, hvis muligt. Dyrk gerne 30 minutters motion hver dag – motion øger blodgennemstrømningen og kan bidrage til mere afslappede muskler.

Husk at drikke rigeligt med vand. Vi har alle brug for ca. 1,5-2,0 liter vand hver dag. Om sommeren eller under fysisk aktivitet sveder kroppen og samtidig udskilles både natrium og magnesium. 

Magnesium findes som kosttilskud og er ideelt som supplement til en varieret kost. Magnesium findes som både kapsler, tabletter, pulver og spray. Kapsler og tabletter synkes med et glas vand, mens pulveret enten opløses i vand eller indtages rent i munden. En magnesiumspray kan sprayes på de berørte muskler, hvorefter magnesiummet trænger gennem huden og ind i musklerne. 

Kort sagt kan du følgende disse råd, hvis du vil forebygge kramper i benene:

  • Drik 1,5-2 liter væske dagligt – brug f.eks. en WaterTracker til at holde øje med dit væskeindtag.
  • Massér dine muskler eller få en anden til det. Ved at bruge en magnesiumspray eller en anden god olie, bliver massagen mere behagelig og du får samtidig gavn af oliens næringsstoffer. Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion.
  • Stræk dine muskler en til flere gange dagligt. Låste muskler eller overspændte muskler kan løsnes ved at udstrække dem. Der findes mange måder at gøre dette på og du finder nogle gode øvelser her
 

Kræver muskelkramper behandling?

Som regel kræver muskelkramper ikke lægebehandling. Du bør dog kontakte din læge, hvis kramperne varer i mere end 10 minutter uden afbrydelser. Lægen vil undersøge dig for at se, om muskelkramperne opstår pga. andre sygdomme. Dette er dog meget sjældent.

Hvis kramperne ikke varer så længe, kan du forsøge dig med nogle af de føromtalte kosttilskud og hjælpemidler mod kramper i musklerne. Hvis dine muskelkramper ikke bliver bedre og de generer dig i stor grad, kan du også rådføre dig med en ergoterapeut. En ergoterapeut kan give dig gode øvelser til udstrækning samt massage der løsner musklerne. 

Sortér efter