Insektbid
Myggestik, bi- eller hvepsestik? Se hvad du kan gøre for at forebygge og behandle insektstik/bid. Læs mere her i artiklen.
Insektbid
De fleste har prøvet at få en varm sommerdag ødelagt af et insektstik eller -bid: En pludselig smerte og en tiltagende kløe, der efterfølgende akkompagneres med en rød, smertefuld hævelse. Men selvom vores kroppe reagerer med en ubehagelig irritation, så er de fleste bid og stik fra insekter på vores breddegrader heldigvis ganske ufarlige.
Vil du vide, hvorfor insekterne bider dig, og hvad du kan gøre for at mindske irritationerne? Så læs med herunder.
Hvad kendetegner et insektbid?
De fleste insekter, der bider eller stikker os mennesker, tiltrækkes af vores kropsvarme og -duft.
Nogle insekter stikker eller bider for at suge blod, mens andre bruger det som en forsvarsmekanisme. Fælles for insekterne er, at de stikker eller bider steder på kroppen, der enten er bart eller kun dækket af et tyndt lag tøj - og netop derfor får vi flere bid og stik om sommeren.
De fleste insektbid og -stik giver lokale irritationer, der både kan gøre ondt og klø i lidt tid – men ikke andet. Kun en ganske lille del af den danske befolkning er nemlig allergisk overfor insektstik og -bid. Denne gruppe får kraftigere reaktioner ved bid og stik, og det er i den forbindelse nødvendigt at kontakte lægen med det samme, da symptomerne kræver akut behandling.
Hvis du er i tvivl, om du er allergisk eller overfølsom, så tag et kig på stikområdet – det er nemlig ofte nemt at skelne en normal stikreaktion fra en allergisk. Er det f.eks. kun området omkring stikket, der er rødt og irriteret? Så reagerer du helt normalt.
Normalvis er der heller ikke andre gener forbundet med stik og bid – medmindre man er allergisk eller overfølsom.
Insekter, der kan bide og give stik
Der er en lang liste af småkryb og insekter, der kan finde på at bide og stikke. Her har vi samlet de insekter, der oftest irriterer vores hud og får den til at klø.
Lus
Lus er en betegnelse for en art af vingeløse insekter, der suger blod fra bland andet mennesker. De lusearter, der oftest generer os mennesker, er kropslus, hovedlus og fladlus. Hvis du er på ferie udenfor Skandinavien, kan du dog også stifte bekendtskab med væggelus: Et fire til fem millimeter brunt insekt, der gemmer sig i snævre sprækker og små revner.
Lus klør helt vildt meget i hovedbunden, hvor de bevæger sig mellem hårstråene - og det er netop dette der får det til at kilde og klø i håret. Kløe i hovedbunden kan også være pga. skæl, som du nemt kan kende, på de hvide og tørre flager der drysser fra håret.
Lus kræver behandling da de ikke forsvinder af sig selv. Der findes forskellige produkter til behandling, men er alle i form af produkter der skal i håret og hovedbund. Hedrin opløsning mod lus fjerner effektivt både lus og deres æg fra håret. Produktet er både hudvenligt og lugtfri. Husk også en lusekam der kan rede håret igennem - den fanger nemt lus og æg og er uvurderlig når det gælder om at undersøge for lus i håret.
Andre produkter mod lus i håret:
- Tættekam til lus
- Nitcomb-M2 lusekam
- Alphanova shampoo til bekæmpelse af lus
- SkinOcare kæmmesæt med kan og balsam mod lus
- Australian Bodycare Anti Lice shampoo
Lopper
I løbet af sommeren har danskere god mulighed for at påføre sig bid fra lopper. Man kan blandt andet få fugleloppebid ved at være i kontakt med fuglereder, kæledyr eller gamle møbler. Så vær ekstra opmærksom, hvis din hund, dine høns eller din kæreste pludselig begynder at klø sig jævnligt.
Et loppebid viser sig som en kløende, rødlig knop på huden. Som regel bider loppen mere end én gang, hvilket gør, at du ofte vil se flere loppebid på række.
Bier og hvepse
Bier og hvepse kender vi alle til - særligt hvepsene som gerne svirrer rundt om sommerdrinks, sodavand og andet sommerspise. Bierne holder sig generelt til blomsterne, hvor de ikke generer nogen. Desværre er hvepsene til tider utroligt svære at komme af med. Andre gange finder de vej ind under vores tøj, ned i drinken eller andre steder hvor de føler sig i fare og derfor stikker os. Uanset om du bliver stukket af en hveps eller i sjældne tilfælde en bi, er det utroligt smertefuldt.
Forskellen på et bistik og et hvepsestik er, at biens brod har små modhager der gør, at brodden bliver siddende i huden efter den har stukket. Det resulterer også i, at bien dør efter den har stukket. En hveps' brod er glat og sidder ikke fast i huden - derfor kan den stikke flere gange. Når en bi eller hveps stikker, sprøjtes der gift ind under huden og det er netop det der gør ondt og irriterer.
Bliver du stukket af en bi, skal du sørge for at fjerne brodden, derefter kan du bruge bite away til at forebygge/forhindre symptomer og smerter i forbindelse med stikket. Bite away virker ved at udsende koncentreret varme til det berørte hudområde, men skal anvendes så hurtigt som muligt efter stikket, for at den ønskede virkning opnås.
Myg
Svirrende myg uden- og indenfor - uanset hvor de er, er de altid tørstige efter blod hos både dyr og mennesker. Vi kender næsten alle til myggen som kun kommer frem i soveværelset når lyset er slukket, men forsvinder, når lyset igen tændes. Næste morgen vågner vi med ét eller flere myggestik. Myggene er dog også efter dig, hvis du er udenfor. Det kan være du går ture i skoven eller nyder en sommeraften på terrassen, samtidig med at du konstant skal være efter omkring svirrende myg. Når du er blevet bidt af en myg, vil du få et myggestik. Et myggestik viser sig som en rød, lille og kløende knop på huden.
Til lindring af kløende myggestik, kan du bruge Elli's After Bite spray/gel. Vil du hellere forebygge og undgå myggestik, kan du f.eks. vælge en myggespray som Stik A'. Stik A' afskrækker myg så de ikke sætter sig på dig og stikker dig. MyggA produkterne kan både beskytte mod myg og lindre den irritation der kan opstå, når du er blevet stukket af en myg. Vælg mellem MyggA spray mod myg og MyggA beroligende gel til lindring.
Flåter
Mange tror fejlagtigt, at et flåtbid er lig med en borrelia-infektion eller følgesygdommen borreliose. Men kun to procent af flåter er bærere af sygdommen. Det betyder, at man ikke skal panikke, hvis man bliver bidt af en flåt. I stedet skal man holde øje med området, hvor man er blevet bidt: Hvis man blot får en lokal rødme og kløe, så er man oftest ikke smittet.
Tegn på borrelia eller borreliose er nemlig et større udslæt, der viser sig en til to uger, efter man er blevet bidt. Og så er det vigtigt at huske, at en borrelia-infektion normalvis kan behandles med antibiotika eller penicillin, hvorefter man hurtigt bliver rask igen.
Hvis du opdager en flåt på din hud, skal den fjernes hurtigst muligt og det skal ske korrekt så du får hele flåten fjernet. Brug en flåtfjerner som effektivt fjerner flåter i forskellige størrelser på både mennesker og dyr. Flåtfjerneren fra SkinOcare kan desuden hænges i din nøglering.
Skal du på tur i skoven eller områder med tæt krat, højt græs og lignende, kan du påføre flåtspray på din krop. Flåtsprayen virker forebyggende på flåtangreb i 2-3 timer efter påføring.
Reaktioner på insektbid- og stik
Det er aldrig rart at blive bidt eller stukket af et insekt, men det er kun farligt, hvis du er overfølsom eller allergisk. Oftest ved man, om man kan tåle insektbid- og stik eller ej.
Hos mennesker, der ikke er overfølsomme overfor insektbid og insektstik, vil en almindelig stikreaktion give en lille hævelse i det område, hvor stikket eller biddet er sket. Det vil også medføre en varmefornemmelse og en del smerte på stikstedet, som senere kan blive erstattet af en irriterende kløe.
Hos mennesker der er allergiske overfor insektbid og -stik, opstår der ofte en stor hævelse, der kan vare i flere dage. Følgesymptomer på allergi kan også være svimmelhed, vejtrækningsproblemer og forøget hjertebanken. Det er derfor vigtigt at kontakte din læge, hvis du oplever voldsomme reaktioner efter et insektbid eller -stik.
Gode råd, hvis man er blevet stukket/bidt
- Sørg for at fjerne insektet og brodden fra stikstedet. Brodden er den bageste del af insektets hale, som den bruger til at stikke med.
- Læg en isterning eller andet koldt på stikstedet, for at mindske hævelsen. På den måde kan du også komme den varme smertefornemmelse i forkøbet.
- Brug lokalbedøvende og kløestillende cremer til at mindske kløen
- Lad tiden hele resten af dit stik- eller bidsår
Kontakt lægen med det samme, hvis:
- Du får et ildebefindende efter stik eller bid
- Du får hævelser andre steder på kroppen
- Du får voldsomme hævelser efter stik eller bid
- Du får vejrtrækningsproblemer efter stik eller bid
- Du ved, du er overfølsom over for insektstik eller -bid
Lindring af insektbid- og stik hos Helsam
Når man er blevet stukket eller bidt af et insekt, så tager det tid at få det gift og spyt ud af kroppen, der forårsager den kløende irritation. Du kan dog heldigvis bruge forskellige lokalbedøvende og kløestillende produkter, som mindsker irritationen.
Hos Helsam finder du gode, naturlige produkter, der blandt andet tæller salver og forskellige gel, som lindrer irritationer efter insektbid og -stik.
Hvis du ønsker et lindringmiddel, der er plantebaseret, så er den kløestillende gel fra Elli’s AFTER BITE ideel. Mærket er specialiseret i at lindre reaktioner på insektbid, så tag et kig i de mange, gode produkter. Hvis din hud til gengæld er sart, så forhandler Helsam også kløestillende cremer og spray fra det parfumefrie mærke SkinOcare. Tag et kig på de mange lindrende produkter her – og husk:
Hvis du bestiller online, kan du få det leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik.