Rødbedesuppe med seitan og feta
Opskrift på blomkålssuppe med purløg og radiser
Vi spiser med øjnene, siges det - og denne pangfarvede ret tager sig i den grad lækker ud! Suppen er veganervenlig og perfekt til de kolde vintermåneder. Du kan servere den med brød eller spise den som den er.
Ingredienser
Suppen:
250 g melede kartofler
3 rødbeder
700 ml grøntsagsbouillon
2 fed hvidløg
Timian
Salt og peber
Eddike
Olivenolie
1 bæger sojayoghurt
Seitan:
170 g Biogan seitanmel (hvedegluten)
180 g kikærter fra dåse (eller 180 g kogte)
25 g gærflager
1 1/3 dl kogende vand
1 grøntsagsbouillonterning
3 spsk olie
1 ½ spsk løgpulver
2 tsk hvidløgspulver
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk æbleeddike
Til marinade kan du evt. bruge barbecue sauce
Topping & tilbehør:
1 pakke feta eller tofu, pinjekerner og evt. brød.
Fremgangsmåde
- Gør rodfrugterne klar
Forvarm ovnen til 220°C (varmluft: 200°C).
Rengør rodfrugterne grundigt og skræl dem. Skær kartofler og rødbeder i ca. 2 cm store tern. Pil hvidløgene og hak dem fint. Opløs bouillonen i 700 ml kogende vand.
- Kog suppen
Svits halvdelen af hvidløgene i en stor gryde med 1–2 spsk. olivenolie i et par minutter ved jævn varme. Kom rødbeder og kartofler i gryden og sauter rodfrugterne i 2 min. Tilsæt bouillonen og lad suppen simre under låg i ca. 20 min.
- Tilberedning af seitan:
Start med at komme alle ingredienser (med undtagelse af seitanmel) i en blender. Blend til du har en ensartet masse - kikærterne skal være helt blendet.
Kom massen i en skål til røremaskinen og tilsæt seitanmel. Start med at ælte det med hænderne til massen hænger sammen. Lad nu dejen blive æltet med en dejkrog i 15-20 min. Dette step er meget vigtigt, da det er nu glutendelen i melet bliver aktiveret.
Nu skal du forme dejen som en pølse og pakke den stramt ind i sølvpapir. Fyld vand i en gryde og læg "pølsen" i en dampindsats. Lad den dampe med låg i 90-100 minutter. Pas på vandet ikke koger ud.
Tag nu dejen op og pak den ud. Lad den køle af i ca. 20 minutter. Når dejen er afkølet, kan du rive stykker af i den størrelse du foretrækker. Denne opskrift kan også bruges til pulled seitan.
- Blend suppen
Blend suppen til den har en cremet konsistens og smag til med salt, peber, timian og 1 spsk. eddike. Vend halvdelen af sojayoghurten i og tilsæt evt. lidt mere væske.
- Smuldr fetaen
Smuldr fetaen i små stykker enten med fingrene eller med en gaffel. Portionsanret suppen i skåle og pynt med seitan og feta. Servér evt. suppen med brød til.