Bolsjer
Sådan laver du dine egne bolsjer
Tilberedningstid: Ca. 1 – 1½ time
Holdbarhed: 1-2 uge
Opbevaring: I lufttæt emballage
Grundopskrift:- 1 dl koldt vand
- 450 g sukker
- 125 g druesukker
- Evt. talkum eller magnesiumstearat til at vende bolsjerne i.
Redskaber:
- 1 lille gryde med låg (ikke
- aluminium)
- 1 vægt
- 1 deciliter mål
- 1 termometer (200 °C)
- 1 håndklæde
- 1 bageplade
- 1 bolsjevæv
- 1 pensel
- 2 plastskrabere
- 1 stempelsprøjte
- 1 saks pr. bolsjeklipper
Fejlfinding:
Hvis bolsjemassen krystalliserer, kan underlaget være blevet for varmt. Skift bageplade, eller flyt til et nyt sted på bordpladen.
Hvis bolsjerne klistrer, skyldes det oftest enten, at der kan være brugt for meget olie på bolsjevæv og redskaber, eller at der kan være en høj luftfugtighed i lokalet – luft ud.
Fremgangsmåde:
- Fold håndklædet, og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider, og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
- Kom vand, sukker og druesukker i gryden, læg låg på og sæt den på fuld varme.
- Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometret sættes i gryden.
- Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet.
- Vent et ½ min. Drys evt. pulver (citronsyre, lakridsekstrakt, salmiaksalt) ud på massen. Tilsæt derefter farve og ælt med plastskraberne fra side til side, så farven fordeles, og massen flyttes rundt på bolsjevævet
- Når massen er lidt fastere, tilsættes smagsstoffet. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
- Saml massen i en klump, og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden.
- Bolsjerne pakkes lufttæt, når de er let afkølet, spejderhagl vendes i lakridsekstrakt (hæld en smule i den pose/beholder, spejderhaglene skal opbevares i, og ryst, så pulveret fordeles)
- Læg bolsjerne i køleskabet, før de er kolde, for at undgå at de klistrer.
Appelsinbolsjer
2 tsk. citronsyre
1 ml orange slikfarve
1,5 ml appelsinolie
Kongen af Danmark
1,5 ml rød slikfarve
1,5 ml stjerneanisolie
Salmiaklakridsbolsjer
4 spsk. lakridsekstrakt
2 spsk. salmiaksalt
Spejderhagl
4 spsk. lakridsekstrakt
2 spsk. salmiaksalt
1 ml stjerneanisolie
Pebermyntebolsjer
1 tsk. hvid slikfarve
2 ml pebermynteolie
Eucalyptusbolsjer
15 dråber grøn slikfarve
2 ml eucalyptusolie
Kiwibolsjer
2 tsk. citronsyre
1 ml grøn slikfarve
1 ml kiwiaroma
Jordbærbolsjer
2 tsk. citronsyre
2 ml rød slikfarve
2 ml jordbæraroma
Colabolsjer
1 tsk. citronsyre
1½ ml brun slikfarve
1 ml rødviolet slikfarve
5 ml colaaroma
Flødekaramelbolsjer
1½ ml brun slikfarve
4 ml flødekaramelaroma
Dameskrå
1 ml sort slikfarve
3 spsk. salmiaksalt
1 ml anisolie
Bananbolsjer
1 tsk. citronsyre
4 ml gul slikfarve
3 ml bananaroma
Citronbolsjer
2 ml citronolie
1 tsk. citronsyre
4 ml gul slikfarve
Hostebolsjer
1 ml sølv slikfarve eller
2,5 ml azulén blå
3 ml hosteblanding
Altheabolsjer
4 ml gul slikfarve
4 dråber orange slikfarve
2 ml bergamotolie ØKO
Hindbærbolsjer
2 tsk. citronsyre
1½ ml rød slikfarve
½ tsk. hvid slikfarve
1 ml hindbæraroma
Tuttifruttibolsjer
1 tsk. citronsyre
6-8 dråber orange slikfarve
3 ml tuttifruttiaroma
Opskriften er venligst leveret af Urtegaarden.