Opskrift på kombucha
Nem opskrift på en velsmagende kombucha te.
Det skal du bruge
Her får du opskriften på kombucha, så skal du blot sørge for at få fat på ingredienserne.
- 1 SCOBY svamp
- Ca. 400 ml kombucha væske – den væske som SCOBY svampen ligger i
- 4 liter vand
- 25 gram økologisk sort-, grøn- eller hvid te
- 400 gram økologisk rørsukker
Derudover skal du bruge ét patentglas på 1 liter og et hviskestykke eller køkkenrulle, samt en stor og stærk elastik.
Fremgangsmåde
Kog de 4 liter vand og hæld det over i patentglasset. Tilsæt herefter den te som du har valgt og lad det trække i ca. 15 minutter.
Hæld nu rørsukkeret over i den varme te i patentglasset.
Når te- og sukkerblandingen er kølet af, skal du tilføje SCOBY svampen samt den væske som svampen kom med.
Læg hviskestykket over patentglasset og sæt elastikken rundt om.
Placér glasset et mørkt og tørt sted, ved en temperatur på 20-25 grader, altså stuetemperatur, i 2-3 uger. Det er her at fermenteringsprocessen begynder.
Når de 2 uger er gået, kan du prøvesmage din kombucha. Smagen skal være syrlig og sød. Smag på din kombucha med et par dages mellemrum, indtil den har den helt rette smag.
Den dag hvor du synes at kombucha teen har en perfekt smag, tager du SCOBY svampen op ad glasset og tager 400 ml kombucha fra, hvori du placerer svampen. Svamp og væske skal du bruge næste gang du skal lave en kombucha.
Dette var fremgangsmåden til første fermentering af din kombucha. Resultatet er en kombucha uden brus og med helt naturlig kombucha-smag. Du kan nu hælde din kombucha på flaske og stille den på køl i dit køleskab.
Vil du gerne have en kombucha med brus, skal du fortsætte med anden fermentering.
Den anden fermentering foregår ved at hælde kombuchaen i plastikflasker og lade dem stå ved stuetemperatur i ca. 3 dage. Du skal dagligt mærke på flaskerne. Når flasken er hård, har gæringen udviklet brus og din kombucha er nu klar til at komme på køl.