Præbiotika
Bliv klogere på præbiotika her.
Hvad er præbiotika?
Præbiotika er en række ikke-fordøjelige kulhydrater, også kaldet GOS og FOS. GOS er forkortelsen af kortkædede galacto-oligosaccharider, mens FOS er en forkortelse af langkædede fructo-oligosaccharider. En oligosaccharid indeholder enkelte sukkermolekyler og findes naturligt i et bredt udvalg af bl.a. frugt, grøntsager og korn. Præbiotika er altså plantefibre og er at finde i nærmest alle vegetabilske fødevarer. Plantefibre kaldes også inulin.Hvad er forskellen på probiotika og præbiotika?
Måske har du hørt om både præbiotika og probiotika? Der er faktisk ret stor forskel, selvom det primært er probiotika de fleste har hørt om. Men hvad er forskellen egentligt?
Hvor præbiotika er en slags kulhydrat, er probiotika levende mikroorganismer som også findes naturligt i tarmene. En af de mest kendte mikroorganismer inden for probiotika, er mælkesyrebakterierne som er en gruppe af mikroorganismer.
Sådan får du præbiotika
Præbiotika kan spises gennem kosten eller som tilskud. Præbiotika fra naturlig cikorieinulin bidrager til normal tarmfunktion via hyppigere afføring ved et dagligt indtag på 12 gram.
Præbiotika i mad
Det er en god idé at spise fødevarer med indhold af inulin, altså plantefibre. Herunder kan du blive lidt klogere på, hvilke fødevarer der indeholder præbiotika:
- Cikorierod indeholder ca. 40 gram inulin/fibre pr. 100 gram
- Hvidløg indeholder ca. 9-16 gram inulin/fibre pr. 100 gram
- Rå asparges indeholder ca. 3 gram inulin/fibre pr. 100 gram
- Hvede indeholder ca. 1-4 gram inulin/fibre pr. 100 gram