Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Maveinfluenza

Hvad er maveinfluenza og hvilke symptomer skal du være opmærksom på? Få svaret i denne artikel hvor du også kan blive klogere på forskellen mellem maveinfluenza og madforgiftning.

Maveinfluenza

 

Maveinfluenza eller madforgiftning

Maven udsættes for rigtigt meget hver eneste dag. Den nedbryder den mad vi spiser og sørger for, at maden kan optages bedst muligt i tarmene. I maven nedbrydes mange bakterier også, men desværre er nogle bakterier til tider så stærke og modstandsdygtige, at maven ikke kan nedbryde dem. I sådanne tilfælde kan maven blive ramt af maveinfluenza eller madforgiftning.

Men hvad er forskellen?

En madforgiftning skyldes indtagelse af mad som indeholder bakterielle giftstoffer. Hvis dette er tilfældet, opstår symptomerne allerede efter 1-2 timer, fra du har spist den fordærvede mad.

En maveinfluenza opstår i enten mavesækken eller i tarmsystemet, hvor den medfører en række symptomer og en del ubehag. Maveinfluenzaen opstår efter at have spist mad der er forurenet med virus. Symptomerne kommer ofte først efter et par dage. Men hvad er årsagen til maveinfluenza og hvorfor får man den? Læs med herunder.

 

Hvorfor får man maveinfluenza?

Maveinfluenza omtales også som omgangssyge og Roskildesyge, men handler om det samme. Du kan få maveinfluenza pga. en virus, fordærvet mad eller forkert tilberedt mad hvor virus findes. Hvis du spiser mad som ikke er varmet tilstrækkeligt, eller hvis køkkenhygiejnen ikke er god, kan virus overleve i maden og skabe betændelse og irritation i maven. Virus kan også finde vej til mave og tarm hvis du ikke har god håndhygiejne. Du kan altså blive smittet efter at have rørt overflader som andre har berørt, eller hvis du har brugt et toilet uden at vaske hænder grundigt.

Det er ikke altid at maveinfluenzaen opstår med det samme. Til tider kan der gå et par dage, før symptomerne på maveinfluenza viser sig. 

 

Hvad er symptomerne på maveinfluenza?

Symptomerne på maveinfluenza er ofte følgende:

  • Diarré og hyppige toiletbesøg
  • Smerter i maven
  • Kvalme med opkastning
  • Feber

Når bakterier eller virus udvikler betændelse eller irritation i tarmens slimhinder, kommer der ubalance i afføringens væskeindhold. Dermed opstår diarré som er et af de mest almindelige symptomer.  

 

Hvor længe varer en maveinfluenza?

Normalt varer en maveinfluenza omkring en uge. Det første symptom som ophører, er opkast og kan stoppe allerede efter 1-2 dage. Selve diarréen kan vare noget længere. I nogle tilfælde kan maveinfluenzaen også være væk efter blot tre dage.

 

Er maveinfluenza farlig?

En maveinfluenza er ikke farlig for størstedelen af dem som rammes. Mindre børn og ældre mennesker kan dog i sjældne tilfælde have behov for, at blive indlagt på sygehuset. Det skyldes især, at disse personer ofte ikke får drukket nok og derfor bliver meget afkræftede. 

For almindelige, sunde og raske personer er en maveinfluenza ikke farlig. 

 

Maveinfluenza smitter meget

Maveinfluenza, eller omgangssyge, smitter hurtigt og nemt. Det er også af den grund, at sygdommen har fået sit navn. For at minimere risikoen for smitte, er god håndhygiejne utrolig vigtigt. Vask og sprit dine hænder efter toiletbesøg, inden du tilbereder mad, efter du har rejst med offentlig transport og efter håndtryk og lignende. 

Hvis du er syg bør du blive hjemme. På den måde undgår du at smitte andre. 

 

Forebyg maveinfluenza

Der er flere tiltag du kan gøre for at minimere risikoen for at blive smittet med maveinfluenza. Det vigtigste du kan gøre er, at have en god håndhygiejne. Vask altid dine hænder efter toiletbesøg, inden du tilbereder mad og inden du spiser. Hvis du ikke har adgang til vand og sæbe, kan du bruge en håndsprit. Håndsprit dræber op til 99 % af bakterier og virus. Uanset om du vasker hænder eller bruge håndsprit, er det vigtigt at du rengør hele hånden samt håndledet. Sørg for at vaske mellem fingrene, omkring neglene, håndflade og håndryg.

I forbindelse med madlavning skal du huske at holde kød og grønt adskilt – især hvis grøntsagerne ikke skal koges inden de spises. Vask altid salat, kål og andre grøntsager grundigt. Der kan være mange andre som har rørt fødevarerne mens de har ligget i butikken, hvilket kan gøre, at fødevarerne har bakterier på sig.

 
Sortér efter