Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Glutenallergi, glutenintolerans og cøliaki

Glutenallergi er vigtigt at behandle ved at undgå glutenholdige fødevarer. Ondt i maven, dårlig fordøjelse og hyppige toiletbesøg er blot nogle af de symptomer, som en glutenallergiker oplever. Læs mere om cøliaki i denne artikel.

Glutenallergi

 

Vær opmærksom på, at glutenallergi er en forkert betegnelse, men bruges af mange fremfor den rigtige betegnelse, nemlig glutenintolerans/cøliaki.

 

 

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi, også kaldet cøliaki og glutenintolerance, er en sygdom som kan ramme både børn og voksne.

Det der sker, når du har glutenallergi er, at de mange små fimrehår i tyndtarmen ødelægges. At de går i stykker skyldes, at en betændelse rammer tarmen pga. glutenproteinet. Betændelsestilstanden og dermed glutenallergi, kan opstå hos børn, men også senere som voksen. 

Kroppens immunforsvar tror at glutenproteinet er et fremmet stof, og derfor forsøger immunforsvaret at angribe og bekæmpe glutenpartiklerne. 

  

Hvordan opdager man glutenallergi?

Symptomer på glutenallergi er mange, men de mest almindelige er:

  • Hyppige afføringer, som er løse
  • Afføringen er mere ildelugtende end normalt
  • Oppustet mave, mavekneb og ubehag

Derudover kan glutenallergi/cølikai hos børn vise sig ved at barnet har en reduceret vækst, dårlig trivsel og er i dårlig form. Hos nogle er symptomerne næsten ikke mærkbare og det kan derfor være svært, at vide at man lider af glutenallergi. 

Glutenallergi er arveligt. Derfor er der stor chance for at du har glutenallergi, hvis en i din familie har det, og du oplever nogen af ovenstående symptomer. 

 

Hvordan tester man for glutenallergi?

Du kan ikke selv teste dig for glutenallergi, men det kan din læge. En test for glutenallergi kan f.eks. ske ved at tage en blodprøve. I blodprøven kan lægen se, om det indeholder gluten-antistof. Derudover kan en kikkertundersøgelse give svar på, om du har glutenallergi eller ej. Gennem kikkerundersøgelsen tages der nogle vævsprøver fra tyndtarmens slimhinde, og ved at undersøge prøven, kan det nemt fastslås, om du lider af glutenallergi.

Glutenallergi er en livslang sygdom og kan ikke kureres. Derfor er det alligevel vigtigt at spise og leve på den rigtige måde, så sygdommen ikke forværres. 

 

Hvad må man spise, hvis man har glutenallergi?

Har du glutenallergi/cøliaki er det vigtigt at du undgår fødevarer med gluten. Hvis ikke du undgår gluten, kan du forværre sygdommen og udvikle hudsygdomme samt øget risiko for kræft i bughulen.

De fødevarer som har et højt indhold af gluten er hvede, rug og byg og derfor bør du så vidt muligt stoppe med at spise disse. Gluten findes desuden i alle de fødevarer som indeholder én af disse kornsorter.

I dag findes der et stort udvalg af glutenfri mad, og derfor er det også nemmere for glutenallergikere at finde mad de kan nyde uden at tænke på gluten. Nogle fødevarer er helt fri for gluten da de ingredienser der er brugt, er naturligt fri for gluten, mens andre har fået reduceret eller fjernet gluten.

Sundhedsstyrelsen har lavet en overskuelig pjece, som viser dig hvilke madvarer der indeholder gluten og hvilke der er glutenfri. Se pjecen ”Cøliaki og mad uden gluten”.

Eksempler på glutenfri fødevarer er:

  • Kød
  • Fisk
  • Kartofler og grøntsager
  • Mælk
  • Saft og juice

Derimod findes gluten bl.a. i:

  • Brød
  • Pasta
  • Morgenmadsprodukter
  • Færdigretter
  • Chokolade, konfekt og lakrids
  • Øl
  • Madlavningsfløde

Det gælder selvfølgelig ikke hvis produktet er mærket med ”glutenfri”. På helsam.dk og i vores butikker finder du mange spændende, lækre og smagfulde glutenfri fødevarer. Se udvalget af glutenfri fødevarer her. Sortimentet indeholder bl.a. cookies, bagemix, nudler, pasta og mel.

Vil du gerne bage eller lave anden mad som er glutenfri, så besøg vores spændende glutenfri-opskriftsunivers. Glutenfri pandekager, glutenfri boller og glutenfri blåbærmuffins er blot nogle af de opskrifter du kan vælge mellem. Ingredienserne du skal bruge, finder du selvfølgelig hos os – både online og i vores butikker over det meste af Danmark.

 

Hvor mange har glutenallergi i Danmark?

Der findes ikke et præcist tal på, hvor mange i Danmark der har glutenallergi. Dog anslår man, at omkring 0,5 - 1 % af danskerne har cølikai, men kun under halvdelen har fået diagnosen stillet hos lægen. Det betyder altså, at mange går rundt med ubehandlet glutenallergi.

Hvis du ikke er diagnosticeret med glutenallergi, er der intet farligt ved at spise glutenholdige fødevarer. Du skal altså ikke spise glutenfri mad medmindre du har sygdommen.

 

Køb glutenfri produkter hos Helsam

Det skal ikke være besværligt at finde god mad, når man har glutenallergi. Maden skal heller ikke smage af mindre, bare fordi den ikke indeholder gluten. Derfor finder du kun de bedste, mest smagfulde og sunde glutenfri madvarer på Helsam.dk og i vores butikker. Flere af de glutenfri produkter er desuden veganske og økologiske. 

Skulle du have spørgsmål til vores glutenfri produkter, kan du altid kontakte vores kundeservice eller få gode råd af vores uddannede og rare personale i butikkerne. Du finder din nærmeste Helsam-butik lige her.

Sortér efter