Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Skinnebensbetændelse

Hvad er skinnebensbetændelse og hvorfor rammes nogen af denne form for betændelse? Læs mere her og bliv klogere på hvilke behandlingsmetoder der findes.

Skinnebensbetændelse

 

Hvad er skinnebensbetændelse?

Skinnebensbetændelse (på engelsk, shin splints) er inflammation som opstår i skinnebenet. Mere præcist er det i overgangen mellem muskel og knogle, at der opstår en irritation ledsaget af lette til moderate smerter og hævelse. 

Selvom skinnebensbetændelse er en meget almindelig belastningslidelse, ændrer det ikke på hvor meget det påvirker alt fra almindelig gang til sportsudøvelse. 

Hvis du har fået konstateret skinnebensbetændelse, er det en rigtigt god idé at behandle det, samt forebygge nye tilbagefald.

 

Hvordan føles skinnebensbetændelse?

Hvis du har skinnebensbetændelse, vil du som regel føle smerter på underbenet – enten på indersiden eller forsiden. Smerterne er normalt værre efter fysisk aktivitet som f.eks. løb eller raske gåture.

Smerterne føles som en murrende smerte efter belastning af benene – disse tager til og bliver stærkere fra gang til gang, samt der skal mindre og mindre belastning til, før smerterne kommer.

Stopper du ikke med træning og fysisk belastning, vil du til sidst være nødsaget til at stoppe pga. smerterne. Derfor er det en god idé at lytte til kroppen og gøre noget ved problemet allerede fra start når de første symptomer på skinnebensbetændelse opstår. 

Hvis smerterne varer ved, selvom du er stoppet med træning osv., bør du søge læge. I langt de fleste tilfælde forsvinder skinnebensbetændelsen af sig selv.

 

Hvorfor får man skinnebensbetændelse?

Årsagen til skinnebensbetændelse er overbelastning af muskel og den sene der fæster musklen til skinnebensknoglen. Når dine muskler og knogler belastes meget og gentagne gange, kan en betændelsestilstand udvikles. Dermed kan der dannes arvæv og en fortykkelse af muskulaturens hinde der gør, at musklerne får sværere ved at bevæge sig på forsiden af underbenet. 

Hvis du er kalveknæet eller har en udadroteret læg, kan du have øget risiko for at udvikle skinnebensbetændelse. 

 

Hvordan behandles skinnebensbetændelse?

Har du fået skinnebensbetændelse vil behandlingen have til formål at dæmpe betændelsestilstanden samt lindre de akutte symptomer der opstår i forbindelse med skinnebensbetændelse. Derudover vil der også være fokus på at forebygge tilbagefald og nye gener.

Behandling af skinnebensbetændelse kan være i form af: fysioterapi, medicinsk behandling, kirurgisk behandling og/eller tilpassede indlæg til dine sko. 

  • Medicinsk behandling af skinnebensbetændelse
    At gøre brug af medicinsk behandling i form af tabletter har sjældent den helt store effekt på skinnebensbetændelse. Hvis smerterne er meget generende, kan medicin af typen NSAID anvendes, dog kun i korte perioder. Gel til lokalbehandling har mindst en lige så god effekt på skinnebensbetændelse og de medfølgende smerter, som en behandling med medicinske tabletter har. 

    Eksempler på gel der har en smertelindrende virkning er Voltaren, Free Flex Gel, Red Gel og varmegel som AVIVIR Aloe Vera Heat 70 %.

  • Kirurgisk behandling af skinnebensbetændelse
    I nogle tilfælde kan kirurgi være nødvendigt, særligt hvis ikke medicinsk og egen behandling har været nok – dog tidligst efter 3-6 måneder. Kirurgi, altså en operation, gør, at der bliver mere plads til muskulaturens bevægelse. Herefter kan de fleste genoptage træning, f.eks. løbetræning, efter 6 uger.

  • Fysioterapisk behandling af skinnebensbetændelse
    Mange med skinnebensbetændelse kan have nytte af vejledning af en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan give god og faglig vejledning i forbindelse med din træning, samt se, om du har eventuelle fejlstillinger. Ofte vil du få nogle øvelser der træner muskulaturen, samtidig med at øvelserne tilgodeser det skadede område og dermed ikke belaster det unødvendigt. 

  • Sko og indlæg som en del af behandling af skinnebensbetændelse
    Alt efter din fodstilling, dine ben og din træningstype, kan du få indlægssåler til dine sko. Indlægssålerne kan støtte enten fodens underside, inderside eller den bagerste del ud mod hælen. Når din fodstilling er korrekt, aflastes læggen og dermed reduceres risikoen for at udvikle skinnebensbetændelse. Indlægssålerne kan også bruges i behandlingen af skinnebensbetændelse, da generne mindskes. 

Indlæg til dine sko gives som regel i forbindelse med et forløb hos din fysioterapeut. Fysioterapeuten kan give optimal vejledning, så du får de korrekte indlægssåler. 

 

Kan skinnebensbetændelse undgås/forebygges?

Skinnebensbetændelse kan ramme alle der dyrker fysisk belastende sport eller træning, hvor benene bruges. Du kan med fordel bruge nogle øvelser der forebygger skinnebensbetændelse, samtidig med at du lytter til din krop. Hvis du er vant til at træne, kender du sikkert allerede til den ømhed der kan opstå efter en lang løbetur. Derfor kan du også lettere skelne mellem almindelig og ufarlig ømhed, og smerter der kan resultere i skinnebensbetændelse. 

En øvelse der kan forebygge skinnebensbetændelse, finder du herunder:

Fodvip er en utroligt nem øvelse og kan udføres alle steder hvor du har et trin. Stil dig op på trinnet og støt dig kun på det yderste af foden, altså tæerne. Vip nu og op og ned – du skal helt ned så det spænder i din lægmuskel. Gentag øvelsen 10 gange, hold en kort pause og lav igen 10 vip. Denne øvelse kan du lave et par gange dagligt.

Sortér efter