Øm lægmuskel
Lægmusklen sidder på benet under knæet. Her sørger lægmusklen for, at du kan strække foden og at de stød som kroppen udsættes for, absorberes optimalt. En lægmuskel kan blive øm, men hvorfor? Læs med her.
Hvad er lægmusklen?
Lægmusklen, eller lægmusklerne, er tre muskler som sidder i læggen. Den ene muskel ligger ovenpå den anden, hvor den øverste muskel især arbejder når du tager et skridt i forbindelse med at gå eller løbe – det vil sige alle former for fremdrift af benene.De tre muskler har hver et navn: Den øvre muskel kaldes gastrocnemius og sidder sammen med soleus, mens den nederste muskel kaldes posterior tibialis.
Hvad gør lægmusklen?
Musklen gastrocnemius er som nævnt den muskel der sørger for at du kan strække foden. Dette gør den sammen med musklen soleus – dog er der relativt stor forskel på hvilken muskel du primært bruger, alt efter hvordan dine knæs position er. Når knæet er strakt, er det gastrocnemius musklen der arbejder, men det er soleus musklen der aktiveres hvis dit knæ er bøjet.
Posterior tibialis sidder dybere i læggen – under gastrocnemius og soleus. Her sørger posterior musklen for at du får støtte, når foden sættes i jorden. Hvis du har brugt lægmusklerne længe og de bliver trætte, for stramme eller ømme, vil posterior tibialis musklen støtte de andre muskler yderligere. Dette har dog den bivirkning, at du kan risikere at få hælskader og skinnebensbetændelse.
Hvorfor er lægmusklen øm?
Har du en øm eller smertefuld lægmuskel, kan det bl.a. skyldes overanstrengelse, en skade eller en forveksling med et andet problem i området, f.eks. skinnebensbetændelse.
Når en muskel strækkes og sammentrækkes flere gange i træk og evt. under belastning, vil musklen til sidst blive øm. For hvert skridt du tager i forbindelse med en gåtur eller en løbetur, sørger lægmusklen for at virke stødabsorberende. Hvis dine lægmuskler udsættes for et for stort pres over længere tid, vil andre muskler absorbere de stød skridtene giver. Dermed kan du også opleve at få ondt andre steder i kroppen.
En øm lægmuskel beskrives ofte som en smerte der sidder enten midt på læggen, eller på ydersiden af musklerne. Ømheden kan blive værre over tid, især hvis ikke musklerne får lov til at hvilke sig.
Hvis smerterne og ømheden er opstået akut, altså meget pludseligt, er der højst sandsynligt tale om en skade og ikke en overbelastning. En fysioterapeut er dygtig og uddannet til at kunne fortælle dig, om du har en overbelastet eller skadet lægmuskel.
Er din ømme lægmuskel et tegn på sene betændelse? Den form for sene betændelse som nogle gange forveksles med ømme lægge eller lægskader, er betændelse i akillessenen. Ved betændelse i akillessenen vil der være smerter under belastning og selv ved hvile. Akillessenebetændelse kan bl.a. opstå efter intens og langvarig træning, løb på hårdt underlag samt efter brug af løbesko med dårlig stødabsorbering.
I forbindelse med akillessenebetændelse, er det vigtigt, at du stopper fysisk aktivitet som kan gøre problemet værre. Desuden kan du gennem din læge få behandling som mindsker smerterne. Til tider kan det være en god ide at få yderligere hjælp af en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan sammen med dig lave et træningsprogram der styrker akillessenen bedst muligt.
Sådan strækker du din lægmuskel
Der er flere måder hvorpå du kan strække dine lægmuskler. At strække musklerne kan lindre smerter og ømhed. Vær opmærksom på, at det at strække ud ikke forebygger ømhed.
En strækøvelse du kan bruge til din lægmuskel er, at stå med begge hænder mod en væg. Placer benet med den ømme læg bag det andet ben. Sørg for at foden med den ømme læg er placeret fladt på gulvet og foden pege lige ud. Læn dig stille fremover mens du bøjer let i det raske ben. Øvelsen skal gerne få den ømme lægmuskel til at blive strækket. Hold strækket i ca. 15 sekunder før du igen slapper af.
Behandl din ømme lægmuskel
Hvis du oplever at din lægmuskel er øm, kan du lindre smerterne med en varme- eller kuldecreme. En sådan creme virker ved at trænge ind i musklerne, hvor den lindrer ømhed i både muskler og led. Mens du behandler dine ømme lægmuskler, er det vigtigt at du ikke overbelaster musklerne yderligere. Sørg for at lade musklerne hvile og nedsæt løbsdistancen og belastningen.
Populære produkter til lindring af en øm lægmuskel er:
- Muskelbalsam fra Nardos
- Dragebalsam fra Natur-Drogeriet
- Red Gel fra Naturfarm
- Free Flex Gel fra Mezina