Hoste om natten
De fleste danskere – børn som voksne – har prøvet at kæmpe med hoste: Både den tørre, faste og løse af slagsen.
Hvorfor hoster man om natten?
Hoste er en generel refleks, som sætter i gang, når kroppen prøver at fjerne fremmedlegemer i luftvejene. Fremmedlegemerne kan være alt lige fra små støvpartikler og røg til slim, bakterier, virus og infektioner. Mange har sikkert opdaget, at ens hoste bliver forværret om natten – sådan er det for næsten alle. Især i forbindelse med tør hoste. Når man ligger ned, så øger sovestillingen trykket på lungerne og presser dem mere sammen, hvilket gør pladsen i luftvejene endnu mere trang. På den måde bliver vores hosterefleks aktiveret, når vi sover eller ligger ned.Gode råd mod hoste
Da hoste typisk er forårsaget af en luftvejsinfektion, er det kroppens naturlige forsøg på at rense ud i luftvejene igen. Derfor gælder der nogle generelle råd, som oftest kan afhjælpe hosten. Det er eksempelvis altid godt at drikke rigeligt med væske, spytte slimet ud i stedet for at synke det og holde sig fra alle former for rygning – passiv som aktiv.
Tør hoste
Når man døjer med tør hoste, så det kan det føles som kriller og irritation i både hals og bryst. Her kan det oftest hjælpe at tage noget hostestillende medicin. Hvis man tager det hostestillende middel, inden man går i seng, så kan det være med til at berolige kroppen, så man ikke bliver holdt vågen af hosten hele natten.
Det er også den tørre hoste som særligt holder folk vågne om natten. Det skyldes, at når du ligger ned, øges trykket på dine lunger og de presses dermed mere sammen end når du står op. Det er en god idé at lindre tør hoste - både for din egen skyld, men også dem du bor sammen med. Den tørre hoste larmer og kan holde både dig selv, din partner og andre familiemedlemmer vågne.
Fast hoste
Hvis din hoste ledsages af slim, som er svært at hoste op, så døjer du med en mere fast hoste.
Det bedste råd er ikke at undertrykke hosten, da det er vigtigt at få slimen op. Du kan prøve at drikke en masse væske og tage slimløsende hostemiddel, for bedre at kunne hoste slimen op. Hvis du har mulighed for det, så spyt gerne slimet ud. Undgå at tage slimløsende hostemiddel inden sengetid, da det kan øge trangen til hoste og dermed holde dig vågen.
Løs hoste
Løs hoste er også med slim, men det er lettere for dig at hoste op. Ofte er løs hoste den sidste fase af en sej hosteperiode. Løs hoste kan ikke afhjælpes med slimløsende eller hostestillende midler, så her skal du væbne dig med tålmodig og en masse væske.
Hvordan stopper man hoste om natten?
Hvis din hoste bare bliver ved – både dag og nat – så er det på tide at anskaffe dig et hostemiddel som virker hostestillende, hvis du ikke allerede har gjort det.
Hvis du er meget generet af hosten, kan du også lægge en ekstra pude, eller to, under din hovedpude. Det er med til at udvide luftvejene, så der ikke skabes unødvendigt pres og behov på hosterefleksen.