Bliv insektfri uden brug af gift
I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige insekter og skadedyr. Det er nemlig ikke alle insekter du bare skal lade være – især ikke hvis de har fundet vej indenfor i dit hjem.
Nogle insekter gør skade på madvarer, tøj og møbler, mens andre blot bor der uden at gøre skade. I haven møder du også et utal af insekter og nogle af disse er måske ikke lige dine favoritter. Derfor guider vi dig her til hvordan du, uden brug af gift, kan slippe af med de værste insekter og skadedyr.
Sådan slipper du af med insekter og skadedyr
Årstiderne bringer forskellige insekter med sig, og alt efter hvor hård vinteren har været, kan sommeren byde på forskellige mængder af insekter og skadedyr. Både indendørs og udendørs møder du insekter og skadedyr, men vidste du, at det ikke er alle insekter du blot skal ignorere?
Uanset om du har besøg af insekter i dit hjem eller i haven, kan du finde effektive, miljøvenlige og giftfri fælder her på Helsam.dk og i vores mange butikker. Fælderne er primært fra producenten, A Green Way. Alle produkterne fra A Green Way kan anvendes til forebyggelse af skadedyr, men også når du ønsker at blive fri for insekterne – både indendørs og udendørs.
Hvis du har børn eller husdyr/kæledyr, kan du frit færdes omkring fællerne da de som nævnt ikke indeholder gift og andre skadelige stoffer – dog skal du stadig passe på, at fælderne og deres indhold ikke bliver spist da små dele kan sætte sig fast i halsen.
Hvorfor vælge giftfri fælder?
Spørgsmålet skulle måske nærmere være, hvorfor vælge fælder med gift? Måske tænker du at fælder med gift er mere effektive, men det er nødvendigvis ikke korrekt. De giftfri fælder og metoder til at blive fri for insekter, du finder hos Helsam, er særdeles effektive i forebyggelsen og til at komme af med insekter og skadedyr. Og hvorfor bruge gift når det nemt kan undgås?
Ved at vælge en giftfri fælde, skal du ikke bekymre dig om at gøre skade på fugle og andre dyr der besøger din have. Derudover skal du heller ikke være bange for, at dit barn, din hund eller kat indendørs bliver syge af at røre eller slikke på en fælde, hvis uheldet skulle være ude.
Der er altså mange gode grunde til at vælge en fælde uden indhold af gift og skadelige stoffer.
Skal skadedyr og insekter fjernes?
Ja, skadedyr bør du fjerne. Især hvis de er i dit hjem eller gør skade på planter i haven som du gerne vil holde pæne eller kunne høste frugter og bær af. Insekter skal der selvfølgelig være plads til, men nogle insekter kan invadere frugter, bær, grøntsager eller gøre livet på terrassen eller i haven surt. Disse kan du med fordel fjerne så du kan nyde sommeren uden bid, stik eller gennemhullede frugter. Herunder kan du læse mere om de forskellige insekter og hvordan du kan fjerne dem – selvfølgelig helt uden brug af gift.Blommevikler
Har du frugttræer i din have, har du helt sikkert set de små blommeviklere. De små ”orme” lever af blommer og når først blommen er angrebet, kan den ikke spises. Oftest opdager du et lille hul i blommen, og åbner du blommen finder du med garanti en lille orm/larve – nemlig blommevikleren. Når blommevikleren er voksen, ligner den en mindre sommerfugl og det er netop dennes æg som senere bliver til larver, der bider sig ind i blommerne. Du kan forebygge blommeviklerangreb med blommeviklerfælden fra A Green Way. Sæt fælden op i træet i foråret når træet blomstrer – du finder også en æbleviklerfælde til æble- og pæretræer her.Edderkopper
Edderkopper behøver du ikke fjerne. De hjælper til med at fange små insekter – primært fluer. Det betyder dog ikke at alle er glade for edderkopperne, da de kan være store og lidt ulækre at have kravlende rundt indenfor. Der findes utallige arter af edderkopper hvoraf de største i Danmark er husedderkopperne. Finder du en kan du fange den og sætte den udenfor. Har du besøg af lidt for mange edderkopper, kan du bruge GreenProtect edderkoppefælden, som ved hjælp af lim fanger edderkopperne. Fælden er desuden også effektiv mod sølvfisk.Fluer
Et åbent vindue er ofte en invitation til én eller flere fluer. Om sommeren er det skønt med et åbent vindue eller en åben dør så frisk luft kan komme ind i hjemmet. Desværre finder fluerne vej og flyver rundt i hele hjemmet. Finder de mad sætter de sig gerne på det, men de laver også små fluelorte på alle overflader. Der findes rigtigt mange forskellige arter af fluer, men de mest almindelige her i Danmark er stuefluen og den blå spyflue, som er noget større end stuefluen.
Uanset hvilken af disse fluer du er plaget af, kan de lægge æg i køkkenaffald – altså i skraldespanden indenfor, men også udenfor. Derudover kan spyfluer lægge æg i animalske fødevarer som pålæg, koteletter, bøffer osv. Derfor skal du aldrig lade maden stå fremme på bordet, hvortil spyfluen nemt kan finde vej.
En anden art af flue som du sikkert også kender, er bananfluen. En meget lille flue der kan være vældig irriterende. Bananfluerne elsker fugtige omgivelser, men også frugter og potteplanter. De formerer sig hurtigt og inden du ser dig om, kan du have en hel sværm af de små fluer – altså medmindre du får gjort noget ved problemet i tide.
Hos Helsam forhandler vi effektive produkter mod både stuefluer, spyfluer og bananfluer. Giftfri fluefangere er bl.a. fluetårnet, fluefanger og fluefælden til udendørsbrug. Hvis der er tale om bananfluer er det denne fælde du skal bruge. Bananfluefælden lokker bananfluerne, fanger dem og dræber dem. Den lokker ikke bananfluer til sig udefra, men kun dem der findes i dit hjem – f.eks. i dit køkken hvor frugten ofte står fremme.
Døjer du med små sorte fluer der nærmest ligner bananfluer, i dine potteplanter, så har du med garanti besøg af sørgemyg. Sørgemyg ligner bananfluer meget, men tiltrækkes ikke af det samme. Sørgemyggen elsker vådt og let gødet jord, altså det jord som dine potteplanter gror i. Insektfælden fra GreenProtect fanger de små sørgemyg og andre fluer, så de ikke kan formere sig.
Flåter
Den lille blodsugende mide der både springer på mennesker og dyr. Når flåten finder et bytte og suger blod, kan den i samme ombæring overføre sygdomme, f.eks. borrelia der giver lokalt udslæt og i nogle tilfælde angriber centralnervesystemet. Heldigvis sker der ikke smitte i forbindelse med hele 98 % af flåtbid. Derfor er det alligevel vigtigt at fjerne flåten fra både dig, andre og dine dyr. Husk at fjerne dem på den rigtige måde og gerne inden for 24 timer.
Til at fjerne en flåt effektivt kan du bruge en flåtfjerner fra SkinOcare. Flåtfjerneren er lille og kan haves med overalt. Perfekt til gåture i naturen, men også som en del af førstehjælpskassen derhjemme eller i bilen. Hvis du gerne vil forebygge flåtbid, kan du bruge en flåtspray som nedsætter risikoen for at blive bidt af de små mider. Flåtsprayen fra Biomixtur er økologisk og virker desuden beroligende på huden. Det er netop dette der gør, at flåten ikke finder huden interessant.
Hvepse
Hvad er en sommer uden hvepse? Når sodavanden, øllen, isen eller noget andet kommer frem, så kommer hvepsen med garanti også. Hvepsen flyver ikke altid væk af sig selv, og begynder du at vifte efter den kan den finde på at gå til angreb og stikke dig. Et hvepsestik gør ondt da den sprøjter gift ind i huden. Nogle mennesker er desuden allergiske overfor hvepsestik og skal derfor passe ekstra godt på.
Hos Helsam finder du hvepsefælden fra A Green Way, som indeholder et lokkemiddel der lokker hvepsene ind i fælden. Ved at placere fælden et stykke fra området hvor du færdes, vil hvepsene søge mod fælden i stedet for dig og din kolde drink. Sørg for at hænge eller placere fælden et stykke oppe, da børn ikke skal kunne få fat i fælden.
Kakerlak
Heldigvis er kakerlakker et forholdsvis sjældent syn her i Danmark, men de findes, og har du dem i dit hjem skal du skynde dig at bekæmpe dem. Vidste du f.eks. at en enkelt kakerlak kan blive til op mod 100000 på blot én år? Det er mange – rigtigt mange. I Danmark bliver kakerlakkerne ikke meget større end 1-2 cm og forveksles til tider med andre insekter.
Hvis du har mistanke om at have kakerlakker derhjemme, så skynd dig at købe en kakerlakfælde og placér den hvor de kravler rundt.
Myg
Lige som du skal til at sove og har slukket lyset, kan du høre den karakteristiske summen omkring dit hoved. Du er med det samme klar over, at der er tale om en myg og tænder derfor hurtigt lyset igen for at kunne finde den. Men hvor er den? Så snart lyset tændes er den væk og du kan nu bruge flere minutter på at finde den. Myggen stikker og suger blod hvorefter et ”myggestik” kommer til syne. Myggestik klør og det bliver kun værre hvis man kradser i det.
Myg kan holdes ude ved at lukke vinduer og døre til soveværelset i god tid før sengetid. Kig evt. rundt i soveværelset inden du går i seng og fjern de myg der måtte være.
Du kan også bruge en myggespray til kroppen. En myggespray skræmmer myggene væk så de ikke bider dig. Den er derfor også perfekt til gåturen i naturen hvor myg især findes i skovområder. Skulle du være blevet bidt og har fået et myggestik, kan Elli’s After bite spray og gel lindre kløen.
Myrer
Myrer er faktisk nyttedyr og spiser mange insekter, men når først de kommer ind i hjemmet eller graver huller mellem fliserne, vil de fleste gerne af med dem. Der er flere måder at komme myrerne til livs – en af måderne er ved at blande gær, vand og sukker. Myrerne bliver lokket af sukkeret og når de indtager blandingen, får de forstoppelse og dør. Du kan læse meget mere om myrer og hvordan du kommer af med dem her.Møl
En møl kan ødelægge tøj og andre tekstiler, men også fødevarer hvor de bl.a. lægger deres æg. Det er især mel, sukker, gryn og morgenmadsprodukter de er glade for og har de først været der, skal du kassere din mad. For at undgå møl i tøj- og madskabe, kan du bruge forebygge mølangreb med en mølfælde eller mølpose.
Melmølfælden fra A Green Way lokker møllen og sørger for at den ikke går i madvarerne. Hvis du fanger en møl i fælden, er det vigtigt at du går skabene efter for at se om der er flere. Til tøjskabet eller kommoden kan du vælge en klædemølfælde eller mølpose. Mølposen indeholder en duft som møl ikke bryder sig om. Derfor skræmmer den dem væk og du undgår at få besøg af de tekstilødelæggende møl.
Sølvfisk
Sølvfisk, de små hurtige og lange insekter der farer rundt på badeværelset, i bryggerset eller i køkkenet, har du helt sikkert set en eller flere gange. De hverken bider eller stikker, men finder de vej til din mad i køkkenskabene, kan de spise af denne og gøre skade så madvarerne skal kasseres. Sølvfisk elsker fugtige rum, hvilket især gælder badeværelser og køkkener hvor der ikke luftes ordentligt ud. Er et køkken fugtigt tænker du måske? Ja – især hvis du ofte har gang i gryder og pander hvor mados fylder rummet. En emhætte tager meget af dampen, men en del finder vej ud i rummet og kræver derfor en grundig udluftning.Selvom du kun ser en eller to sølvfisk betyder det ikke, at der ikke er flere. Ofte er det kun et par af sølvfiskene der render rundt, og helst når det er mørkt. En sølvfisk kan blive op til 5 år gammel – så chancen for at det er de samme sølvfisk du har set de sidste mange år, er ret stor.
Men hvordan kan du slippe af med dem, inden de finder vej til din mad, bøger eller andet? A Green Way har specialiseret sig i at fremstille fælder der fanger sølvfiskene – helt uden brug af gift og andre skadelige stoffer. A Green Way Protect Sølvfiskefælde lokker sølvfiskene langt ind i fælden hvor de dør. Se sølvfiskefælden her.