Bæredygtighed
Læs mere om bæredygtighed her i artiklen
Bæredygtighed er et begreb der bliver talt mere og mere om, og mange produkter og ideer er også blevet iværksat på flere områder.
Bæredygtighed - hvad vil det sige?
Du undrer dig måske over hvad det vil sige at noget er bæredygtig. Helt enkelt så handler bæredygtighed om, at vi skal passe på den jord som vi har. Bæredygtighed handler kort og godt om alle de små ting vi kan gøre i en travl hverdag. For eksempel, hver gang du sorterer dit affald, så er du med til at gøre en aktiv indsats for at gøre jorden til et bedre sted. Men det er ikke kun sortering af affald, hvor der kan gøres en indsats for miljøet. Hvis du vælger at cykle på arbejde, så er du også med til at gøre en aktiv indsats.
Sådan gør du selv en indsats for miljøet:
- Køb økologisk - Læs mere om økologi her!
- Undgå transportmidler (bil, bus, tog, fly) så meget som muligt.
- Brug bæredygtige produkter til hjemmet - Find inspiration her!
- Køb miljøvenlige produkter
- Sorter dit affald
- Genbrug dine ting
Hvad vil det sige at noget er bæredygtigt?
At noget er bæredygtigt, vil sige at der stilles krav til, hvilke råvarer det laves af, samt hvordan det kan genanvendes og nedbrydes igen når det bliver smidt ud.
Som du måske allerede ved, så belaster tøjmiljøet rigtig meget i forbindelse med den måde det bliver produceret på. Almindelig tøjproduktion bruger typisk enten, syntetiske materialer der ikke kan genbruges, og/eller kemikalier som skader miljøet. Dette kan man undgå ved at producere tøj med andre materialer der enten genanvender materialer (såsom genanvendt polyester), er uden kemikalier (såsom økologisk bomuld, hamp, hør, eller uld der er dyrket uden brug af kemikalier) eller materialer der kan nedbrydes igen (såsom bambus).
Bambus har også den egenskab at den ikke behøver kemikalier fordi bambussen har et stof i sig der hæmmer bakterievækst. Dette gør at der ikke skal bruges sprøjtemidler og kunstgødning, hvilket gør det letter at lave produktet økologisk. Derudover så vokser bambus utrolig hurtig og kræver mindre vand end bomuld.
Materialer
Der findes flere forskellige materialer der kan bruges til tøj blandt andet, genanvendt polyester, økologisk bomuld, tencel og bambus.
Genanvendt polyester:
Genanvendt polyester er et materiale, hvor man typisk genbruger engangsflasker til at lave et materiale der kan bruges til tøjfremstilling.
Økologisk bomuld:
Traditionel bomuld bliver typisk produceret ved brug af store vandmængder og kemikalier. Når det derimod laves økologisk, så bliver vandmængden betydeligt reduceret sammen med brugen af kemikalier. Derudover så tjener bønderne også mere på produktet i forhold til traditionel bomuldsproduktion. Dette gør at økologisk bomuld bliver et mere bæredygtig alternativ.
Tencel:
Tencel eller lyocell er udvundet fra træcellulose. Materialet bliver lavet af nye eukalyptustræer dyrket på bondens land. Det betyder at gamle træer og skove ikke bliver brugt til produktionen af Tencel. Denne proces har yderligere gjort at tencel er blevet FSC certificeret, netop fordi at produktet kommer fra socialt og miljømæssigt ansvarlige skove. Tencel er et utrolig blødt og stærkt materiale, selv når det er vådt eller tørt. Derudover blandes tencel ofte sammen med naturlige stoffer som hamp, bomuld og uld.
Tøj fremstillet af bambus:
Et andet meget brugt materiale til tøjfremstilling er bambus. Bambusfibrene er et revolutionerende stof der besidder en enorm styrke, men samtidig er det også et meget alsidigt produkt. Bambus er yderligere et meget blødt materiale når det bruges til tøj. Prøv f.eks. Boodys kollektion af undertøj til kvinder, mænd og baby, og mærk selv hvor blødt materialet er. Derudover så bliver bambus også brugt til at lave mange andre forskellige produkter såsom, tandbørster, rondeller, termoflasker, køkkenrulle og mange andre produkter. Se f.eks. flere bambusprodukter her - Pandoo.
Boody - tøj
Et af de mærker der har gjort meget for bæredygtighed, er Boody. Boody laver hverdagstøj som eksempelvis undertøj, t-shirts, bh’er og boxershorts, til kvinder, mænd og baby. Boody sætter en ære i at bruge naturlige materialer der harmonerer med vores jord, og som samtidig passer ind i en travl hverdag. Med Boody får du et produkt der både er miljø- og sundhedsbevidst.
Kig efter mærket når du handler!
Det er ikke altid lige nemt at vide om et mærke er bæredygtigt eller ej. Heldigvis så findes der flere organisationer der hjælper dig på vej til at træffe et sikkert valg. Kig derfor efter disse mærker næste gang du shopper efter bæredygtige produkter:
GOTS
Kig efter mærket når du handler efter bæredygtige produkter. For at noget kan blive anset for at være bæredygtigt, så skal produktet kunne bevises at have en positiv effekt på jorden. En de organisationer som kontrollerer at produkterne lever op til standarden, er Global Organic Textile Standard (GOTS) en international certificeringsordning for tekstil.
Fairtrade
Fairtrade har eksisteret i mange år og arbejder aktivt med bæredygtighed - både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Fairtrade sigter på at hjælpe nærområdet, hvor der aktivt hjælpes med at forbedre bøndernes- og arbejdernes arbejdsvilkår, så produktionen ikke går ud over deres helbred eller ødelægger naturen. Derfor må der ikke bruges sprøjtegifte og GMO i produktionen, og der sigtes på at hjælpe bønderne med at omlægge til økologi.
Svanemærket:
Svanemærket er Danmarks officielle miljømærker. Mærkningen kigger på hele rejsen som produktet er under, og hvilke miljømæssige problemer som opstår undervejs. Målet er at sikre produkter der er til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer.
Øko-Tex:
Øko-tex er verdens førende sundheds- og miljømærkning for tekstiler og lignende, hvor der stilles krav til, at der ikke må bruges kemikalier i produktionen som kan skade kroppen.
FSC
FSC er en mærkningsordning der sikre at produktionen af træ og papir sker under ordentlige forhold. Det vil sige at FSC-certificeret skovbrugkun fælder det træ, som skoven selv kan reproducere igen. Der fældes derfor aldrig flere træer end højst nødvendigt, og alt med tanker på både natur, miljø og det lokale dyreliv.