Noget i luften - om allergi
Hvad er allergi og hvad skal du være opmærksom på? Læs mere her i artiklen.
Allergi
Definitionen af allergi er meget snæver, og der er helt bestemte faktorer i immunsystemet, som skal være til stede, for at man kan kalde det en allergi. Man har kun ”rigtig” allergi, når man reagerer på f.eks. pollen eller mad med en immunreaktion. Man kan ikke helbredes for allergi, og desværre er det sådan, at selv den mindste mængde pollen kan udløse en allergisk reaktion.
Krydsallergi
Hvis man lider af pollenallergi, kan kroppen fejlagtigt reagere på fødevarer, som ligner rent kemisk. ”Nøglen” passer ikke perfekt i ”låsen”, men maden kan alligevel udløse et anfald.Det er muligt at finde frem til ”synderen” ved at sammenholde dine reaktioner med data fra en pollenkalender og en tabel over krydsallergier.
Overfølsomhed og intolerance
Man kan også lide af intolerance eller overfølsomhed overfor stoffer man spiser, kommer i berøring med eller indånder. Reaktionerne kan være meget forskellige og diffuse og kan være både af fysisk og psykisk art.Ved overfølsomhed kan mængden være afgørende for, om man får en reaktion eller ej. Typisk bliver man intolerant overfor fødevarer, man har spist ofte eller i store mængder. Reaktionerne kan være flere dage forsinkede, hvilket gør detektivarbejdet endnu sværere.
Homøopatiske lægemidler
Som supplement til den behandling lægen kan tilbyde, kan man prøve at bringe kroppen i bedre balance ved at give de nødvendige tilskud. Eventuelt kan man benytte homøopatiske lægemidler. I homøopatiske lægemidler er der ikke længere et fysisk stof tilbage i midlet, men kun det energimæssige aftryk. Derfor er homøopatiske lægemidler også ugiftige – men ikke virkningsløse. Virkningsmekanismen er svær at begribe, men en forklaring skal måske findes inden for kvantefysikken. I Tyskland vil man f.eks. altid kunne vælge mellem homøopatisk og almindelig medicin, når man er hos egen læge.Ved allergi, overfølsomhed og intolerance kan sammenhængene være svære at udrede. Viden er ofte den bedste ”medicin”, og hvis du vil vide mere, kan bogen ”Fødevareallergi & Intolerance”, hvorfra inspiration til denne artikel er hentet, anbefales. Den er oversat fra engelsk og suppleret med et nyt afsnit af kostterapeut Pia Birk.
Krydsallergi
Hvis du har høfeber, kan kroppen tage fejl og reagere allergisk over for mad. Det kaldes en krydsallergi. Klør det f.eks. i munden og halsen, når du spiser hasselnødder, eller er der frugter, som får dine læber og mund til at klø og hæve? Så kan der være tale om en krydsallergi. Kom ind i din helsekostforretning og hør mere om, hvilke fødevarer der kan give allergiske reaktioner, når man har høfeber.Allergi er sammensat af de græske ord allos = den anden og ergon = virkning og betyder ”En anderledes virkning”.