Calcium
Får du nok af det vigtige mineral? Vi guider dig til en bedre forståelse af calcium.
Calcium – kroppens vigtige byggesten
Calcium er et mineral, der fungerer som en af kroppens byggesten. Derfor er det essentielt for skelettet at få nok calcium gennem kosten. Læs med her, og find ud af, om du får nok af det vigtige mineral.
Hvad er calcium?
Calcium bliver i daglig tale kaldt for kalk og er det mineral, som dine knogler er bygget af. Calcium bidrager til at både knogler og muskler bevarer deres styrke.
Et voksent menneske bærer rundt på cirka et kilo calcium i kroppen. 99 procent af den mængde er dog lagret i skelettet som calciumsalte. Når blodets indhold af calcium bliver for lavt, så frisætter knoglerne en mængde calcium ved hjælp af hormoner, og derved bliver niveauet af calcium i blodet øget. På den måde bliver blodets indhold af calcium hele tiden holdt stabilt.
Hvad gør calcium?
Kort og godt, så bidrager calcium til en normal funktion af knogler og tænder. Calcium bliver bl.a. brugt til opbygning, reparation og vedligeholdelse af knoglevæv. Mineralet har derfor betydning for hårdheden af kroppens mange knogler. Af den grund er calcium nødvendigt under puberteten, da knoglerne vokser ekstra hurtigt i denne periode og har brug for stabilisering for at kunne holde livet ud.
Calcium har også stor betydning for en lang række celler i kroppen, herunder nerveceller og muskelceller. Calcium påvirker nemlig musklernes evne til at trække sig sammen, nervesystemets mulighed for at sende signaler og reguleringen af blodets tryk.
Hvordan får kroppen calcium?
Kroppen optager calcium gennem kosten. Der er en stor mængde calcium i næsten al den mad, vi spiser - nogle fødevarer er dog vigtigere calcium-kilder end andre. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke fødevarer, der indeholder calcium, samt hvor høj optagelsesgraden er - vi optager nemlig aldrig den fulde mængde calcium fra fødevaren i vores krop. Derfor kan calciumtilskud overvejes. Du kan læse mere om calciumtilskud længere nede i artiklen.
- Spis mejeriprodukter
Mælk, ost og surmælksprodukter er nogle af de vigtigste kilder til calcium, da produkterne er rige på calcium. For kroppen er det muligt at optage omkring 30-40 procent af det calcium, som de forskellige mejeriprodukter indeholder. Den gennemsnitlige dansker mangler derfor ikke calcium, da de fleste af os indtager større mængder af mejeriprodukter, end det anbefales.
Hvis du til gengæld ikke drikker mælk eller ikke indtager andre former for mejeriprodukter, kan det være sværere at dække kroppens behov for calcium. Derfor er det vigtigt at fokusere på andre fødevarer med højt indhold af kalk. Det kan f.eks. være grove og grønne grønsager, havregryn og fuldkornspasta.
- Spis kornprodukter og surdej
Der findes også et højt niveau af calcium i langtidshævede kornprodukterne og surdej, f.eks. rugbrød.
- Spis grøntsager og frugt
I grove og grønne grøntsager findes der et højt indhold af calcium og her er optagelsesgraden også stor. Samtidig er citrusfrugter, bær, oliven, tørret frugt, frø, nødder, tørrede bønner, linser og ærter indeholder også calcium.
- Drik postevand
Vand fra hanen indeholder en masse gode mineraler – bl.a. calcium. Jo hårdere vandet er, jo højere niveau af calcium indeholder det.
D-vitamin er vigtigt for dit calcium-optag
D-vitamin mindsker udskillelsen af calcium i nyrerne og stimulerer samtidig knoglecellerne, så calcium bedre bliver lagret i skelettet. D-vitamin er derfor vigtigt for opretholdelsen af calciumniveauet i kroppen.
Hvis du spiser varieret og eksponeres en smule for sol, så danner du selv en tilpas mængde D-vitamin. I sommerhalvåret vil der derfor oftest ikke være behov for et tilskud af D-vitamin. Men om vinteren, når solen er væk, mangler de fleste faktisk vitaminet. Her anbefaler fødevarestyrelsen, at man spiser 350 gram fed fisk om ugen, da fisk er en god kilde til D-vitamin. Derudover er det også muligt at supplere kosten med forskellige kosttilskud med D-vitamin.
Hvad er et normalt calcium niveau?
For at opretholde et stabilt niveau af calcium i kroppen, så anbefales det at følge anvisningen på produktet eller tale med lægen, hvis du er i tvivl om, hvor meget calcium, du skal indtage. De fleste danskere har dog en gennemsnitlig indtagelse af calcium, der er højere end anbefalingerne. Der er dog ingen grund til bekymring, da kroppen fint selv kan regulere et let forhøjet indtag af mineralet.
For højt calcium niveau
Et forhøjet calcium niveau betyder, at der er for meget calcium i blodet. Dog er et forhøjet niveau af calcium meget normalt og derfor sjældent alvorligt, da kroppen hurtigt selv kan regulere det. Hvis du til gengæld oplever ubehag eller symptomer af nogen form, er det bedst at søge lægelig hjælp – herigennem kan du få den rette behandling.
For lavt calcium niveau
Menneskekroppen udskiller konstant calcium gennem urin og sved. Derfor skal calcium også tilføres dagligt til kroppen, så niveauet af calcium holdes nogenlunde konstant. Hvis du derfor ikke får nok calcium gennem din kost, betyder det, at kroppen selv skal kompensere for det. Det forsøger kroppen således at gøre ved at optage ekstra D-vitamin fra solen, der øger optagelsen af calcium, og derved øges niveauet.
Calciumtilskud
Størstedelen af mennesker, der har en nogenlunde sund krop, og som spiser varieret, mangler ikke calcium. Derfor bør man kun tage et calciumtilskud, hvis man har fået det anvist af lægen. Selv hvis du ikke spiser mejeriprodukter, eksempelvis grundet vegansk levestil, kan du stadig få en stor del af det daglige calcium indtag gennem kosten – men dette er bedst at vurdere i samarbejde med en læge.
D-vitamin og calciumtilskud hos Helsam
Har du fået påvist calciummangel hos lægen, og ønsker du derfor at supplere din kost med et calciumtilskud, så finder du mange relevante produkter hos Helsam. Vi har et godt udvalg af tabletter, kapsler og pulver i mange forskellige former, styrker og sammensætninger. Husk blot på, at det anbefales, at man ikke tager et rent calciumtilskud, med mindre man har fået det tilrådet hos lægen.
Hos Helsam finder du også blandede kosttilskud med calcium, D-vitamin og magnesium. Med de blandede kosttilskud optages kalk bedre i kroppen, da D-vitaminet øger selve optagelsen af calcium, og magnesium hjælper calcium med at komme ud til alle kroppens celler. Med et blandet kosttilskud opnår du derfor den største effekt, da mest muligt calcium bliver optaget i din krop.
Husk at et kosttilskud altid kun skal fungere som et supplement til dine daglige måltider. Et kosttilskud kan aldrig erstatte en sund og varieret kost.