Betacaroten
Få viden om betacaroten – forstadiet til A-vitamin. Betacaroten findes i mange frugter og grøntsager, men også som kosttilskud. Læs denne spændende artikel om betacaroten her.
Hvad er betacaroten?
Betacaroten, betacaroten og betakaroten, er en caroten, et stof der omdannes til A-vitamin når det kommer ind i kroppen. Det betyder, at betacaroten er et forstadie til A-vitaminet. I naturen er caroten en samling af røde og gule farvestoffer og findes i alt fra alger til frugter.
Når betacaroten indtages, enten gennem kosten eller som supplerende kosttilskud, omdannes en mængde til A-vitamin. I kroppen lagres A-vitamin i fedtdepoterne, hvorfra kroppen bruger vitaminet når der er behov for det. A-vitamin er altså et fedtopløseligt vitamin og udskilles ikke fra kroppen, hvis du indtager for meget. Derfor bør du være opmærksom på, at du ikke får for meget.
Hvad er betacaroten godt for?
Betacaroten i sig selv bidrager ikke til det synderlige, men når en del af betacarotenet omdannes til A-vitamin, bidrager det til flere funktioner i kroppen. A-vitamin bidrager til:
- En normal omsætning af jern
- At vedligeholde normale slimhinder
- At vedligeholde en normal hud
- At vedligeholde et normalt syn
- Immunsystemets normale funktion
- Spiller en rolle i celledelingsprocessen
En anden funktion A-vitamin har, er at beskytte kroppen mod oxidativt stress. A-vitamin er nemlig også en antioxidant. Oxidativt stress opstår, når kroppens udsættes for forurening, f.eks. solens stråler i for store mængder, kemikalier, sukker, rygning og alkohol. Når oxidativt stress finder sted, nedbrydes cellerne, men antioxidanter reducerer dette.
I hvilken mad findes betacaroten?
Eftersom caroten giver frugter, grøntsager og alger deres farver, findes betacaroten bl.a. i gulerødder, spinat, grønkål, meloner, abrikoser og rødbeder. Der er stor forskel på mængden af betacaroten som de forskellige fødevarer indeholder. Gulerødder er en af de fødevarer, som har det største indhold af betacaroten.Betacaroten som kosttilskud
Betacaroten kan indtages som kosttilskud og er udvundet fra frugt og grønt. Selve betacarotenet er vegetabilsk, men kapslerne kan være fremstillet af animalske råvarer. Hvis du ønsker et 100 % vegansk betacaroten kosttilskud, skal du derfor læse det enkelte produkts produkttekst for at sikre dig, at produktet indeholder ingredienser du spiser.
Kosttilskud med betacaroten er ofte tilsat C-vitamin. C-vitamin bidrager til en normal dannelse af collagen som bl.a. har betydning for en normalt fungerende hud. Betacaroten, senere A-vitamin, bidrager også til en normal hud. Det er netop derfor de to vitaminer ofte findes i samme kosttilskud.
Betacaroten og hudens farve
Du har måske hørt, at hvis du spiser mange gulerødder, bliver din hud gullig/orange. Det er ikke forkert og faktisk skal du passe på ikke at indtage for store mængder betacaroten.