Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Overgangsalder mænd

Kan man gå i overgangsalderen og hvad sker der med en mands krop, når han når de 40 – 50 år? Få svaret her.

Overgangsalder mænd

 

Kan mænd gå i overgangsalder?

Ja, mænd kan faktisk gå i en form for overgangsalder. Hos mænd kaldes det andropausen og er ikke det samme som overgangsalder hos kvinder. Kvinders overgangsalder kaldes menopause, men da mænd ikke menstruerer og har en livmoder, er der nogle andre ændringer i kroppen der kan fortælle dig om du er gået i ”overgangsalder”. 

Så selvom mænd ikke går i ”overgangsalder”, kan mange mærke bivirkningerne eller symptomerne af andropausen.

 

Hvad er overgangsalder hos mænd?

Når du som mand når 40-50års alderen, sker der et fald i kroppens testosteronniveau.  Testosteron er det mandlige kønshormon som primært dannes i testiklerne og som påvirker alt fra udseende til proteinopbygning. Gennem hele livet varierer mængden af testosteron i kroppen og fra engang i 20erne falder testosteronniveauet resten af livet. 

Andropausen, eller overgangsalderen hos mænd, kan strække sig over mange år – faktisk hele årtier. Derudover kan symptomer og graden af symptomerne også variere utroligt meget fra mand til mand. Stress, medicin, overvægt, infektioner og alkohol kan medvirke til at andropausen igangsættes. 

 

Symptomer på overgangsalder hos mænd

Eftersom andropausen skyldes et fald i hormonet testosteron, påvirkes de organer der bruger testosteron og dermed opstår symptomerne. De symptomer som ofte ses er:

  • Tab af muskelmasse og styrke
  • En større mængde kropsfedt
  • Mindre seksuel lyst

 

Er andropause/overgangsalder hos mænd farligt?

Hvis du har mistanke om, at du kommet i ”overgangsalderen”, er det en god idé at være opmærksom på din krop. Kontakt evt. din læge som vil kunne måle kroppens indhold af testosteron. Andropausen kan give forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme samt knogleskørhed, også kaldet osteoporose. 

 

Calcium findes især i mælkeprodukter

Til dig som er kommet i andropausen

Er du blevet diagnosticeret med andropause, er det en god idé at kvitte tobakken, hvis altså du ryger. Derudover bør du drikke mindre mængder alkohol og dyrke regelmæssig motion. 

Motion kan være alt fra raske gåture til svømning – så længe du får pulsen op i 30 minutter dagligt er motionstypen underordnet. 

Til vedligeholdelse af dine knogler, kan kosttilskud med D-vitamin, calcium og magnesium være et fornuftigt valg. Det gælder særligt hvis du ikke spiser mange mælkeprodukter, eller hvis du har fået målt et lavt testosteronniveau. 

Du kan tage vitaminer og mineraler enkeltvis, eller vælge et kosttilskud til knoglerne, hvor alle de vigtige næringsstoffer er i. Det kan f.eks. være Osteoform fra Biosym som indeholder både D-vitamin, magnesium og calcium der alle bidrager til normale knogler. 

NDS’ ForteX er et kalktilskud til knoglerne og indeholder, udover calcium, også magnesium, jern, zink og folinsyre. 

 

Behandling af overgangsalder hos mænd

Mænd der er kommet i andropausen, altså ”overgangsalderen”, kan komme i testosteronbehandling. Behandlingen består af enten tabletter, hudplastre eller injektioner. Der er forholdsvis stor forskel på, hvor godt behandlingen virker hos den enkelte, og om den overhovedet virker. 

Størstedelen af mænd der kommer i behandling, oplever forholdsvis hurtig bedring, men som med al anden medicin er der nogle som ikke oplever store ændringer.

 

Kan man forebygge andropausen/overgangsalderen?

Der findes desværre ikke en mirakelkur som gør, at du kan vide dig 100 % sikker for ikke at komme i andropausen. Dog kan du så vidt muligt sørge for, at du får masser af motion, spiser sundt og generelt har en sund livsstil. Undgå tobak og skær ned på dit alkoholforbrug. 

Gennem en sund og varieret kost giver du din krop adgang til alle vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre næringsstoffer, som alle er vigtige for, at din krop kan fungere normalt og at knogler og muskler vedligeholdes bedst muligt. 

Sortér efter

Populære produkter til mænd