Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Forhøjet blodtryk

Hvad er et forhøjet blodtryk og hvornår er blodtrykket forhøjet? Bliv klogere på forhøjet blodtryk her.

Forhøjet blodtryk

 

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk er når blodets tryk i kroppens pulsårer er højere, end det der betegnes som normalt. Et normalt blodtryk ligger på 100-119/60-79. Derimod er blodtrykket forhøjet, hvis det er over 140/90. 

140 er det systoliske blodtryk, mens 90 er det diastoliske blodtryk. Skulle dit blodtryk være over 160/100 er det meget forhøjet og du bør kontakte din læge hurtigst muligt. 

Måske er du ikke helt klar over, hvad systolisk og diastolisk betyder. Systolisk bruges som betegnelse for det tryk der sker i pulsårerne, når dit hjerte trækker sig sammen. Diastolisk er betegnelsen for trykket i pulsårerne mellem hjerteslagene, altså blodtrykket i den korte pause mellem hvert hjerteslag.

 

Et for lavt blodtryk er det modsatte af et forhøjet blodtryk - læs mere her

 

Hvornår har man forhøjet blodtryk?

Blodtrykket er forhøjet hvis målingen viser >140/90 og meget forhøjet ved >160/>100. I tabellen herunder, kan du nemt og overskueligt se, hvornår et blodtryk er lavt, normalt og forhøjet.

Blodtryk Systolisk blodtryk Diastolisk blodtryk
Lavt blodtryk <100 <60
Normalt blodtryk 100 - 119 60 - 79
Let forhøjet blodtryk 120 - 139 80 - 89
Forhøjet blodtryk 140 - 159 90 - 99
Meget forhøjet blodtryk >160 >100

 

Hvorfor får man forhøjet blodtryk?

Det kunne være rart hvis man vidste, hvad der præcist er skyld i et forhøjet blodtryk. Det gør man i nogle tilfælde, men i langt størstedelen vides det ikke, hvorfor nogle rammes af et forhøjet blodtryk. De årsager man kender til, og som kan øge risikoen for forhøjet blodtryk er:

  • Overvægt
  • Diabetes
  • Fysisk inaktivitet
  • Højt indtag af alkohol over lange perioder
  • Stort saltindtag
  • En høj alder

 

Symptomer: hvordan føles forhøjet blodtryk?

At have et forhøjet blodtryk medfører sjældent symptomer. I nogle tilfælde oplever personer med forhøjet blodtryk, at de får hovedpine, har hjertebanken og ofte har næseblod.

Fordi et forhøjet blodtryk sjældent medfører symptomer, betyder det også, at det kan være svært at opdage forhøjet blodtryk i starten. Efter flere år med forhøjet blodtryk kan der opstå komplikationer – disse medfører symptomer. 

Et ubehandlet højt blodtryk kan give komplikationer som blodprop og blødninger. De organer der oftest rammes er hjerte, hjerne og nyrer. 

 

Hvordan behandles forhøjet blodtryk?

Hvis du har forhøjet blodtryk, er det vigtigt at du bliver behandlet. Uden behandling kan du risikere varige skader i kroppen. Behandlingen af forhøjet blodtryk indebærer både ændringer i forhold til kost og motion, men ofte indebærer behandlingen også medicin. 
Forhøjet blodtryk behandles med ét eller flere lægemidler af disse fire typer: 

  • Vanddrivende 
  • ACE-hæmmere
  • Calcium-blokkere
  • Angiotensin-2-blokkere

Når først du er kommet i behandling, er det normalt at skulle fortsætte behandlingen gennem hele livet. På den måde forebygges blodpropper og blødninger.

 

Forhøjet blodtryk og kost

Din kost har stor betydning for dit blodtryk, både som forebyggende og behandlende af forhøjet blodtryk. Sørg for at spise sundt og varieret, altså mere frugt, grønt og fisk og mindre fedt og sukker. Uanset hvad du spiser, bør du bruge mindre salt. Salt kan tilføre ekstra smag til maden, men et højt indtag af salt medvirker også til et højere blodtryk. 

Er du til søde sager, så husk, at lakrids også øger blodtrykket. Dermed ikke sagt, at du ikke kan nyde lidt lakrids i ny og næ, men du bør begrænse dit indtag hvis du døjer med et forhøjet blodtryk eller er i behandling.

Alkohol er heller ikke særligt godt hvis du har forhøjet blodtryk. Prøv i stedet alkoholfri varianter eller nyd en anden form for drik.

 

Lækre, spændende og blodtryksvenlige opskrifter - besøg vores opskriftsunivers

 

Motion er godt mod forhøjet blodtryk

Motion er godt for alle – også hvis du har forhøjet blodtryk. Når du dyrker motion, stimuleres og styrkes dit kredsløb. Dermed mindskes risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men også for overvægt. Motion behøver ikke være meget intensivt for at have en gavnlig effekt. Moderat aktivitet er mere end rigeligt og kan f.eks. være en cykeltur, en rask gåtur eller andre former for fysisk aktivitet hvor pulsen kommer op. 

Få inspiration til motion og fysiske aktiviteter her

Sortér efter