
Hvad er fordøjelsen?
Måltiderne er vejen til energi, velvære og et sundere liv. For at maden kan blive omdannet til energi, skal den fordøjes. Så snart du begynder at spise, starter fordøjelsesprocessen. Hele fordøjelsessystemet, også kaldet fordøjelseskanalen, strækker sig fra mund til endetarm, hvor imellem der er en række organer som har hver deres funktion i systemet. Hos de fleste fungerer fordøjelsen helt optimalt, mens andre desværre oplever at bøvle med deres fordøjelse. Det kan skabe ubehag i maven, oppustet mave, mavesmerter, ændringer i afføringen og meget andet. Heldigvis findes der flere kosttilskud som understøtter en normal fordøjelse.
Sådan virker fordøjelsen
Fordøjelsessystemet er en relativt stor størrelse og består af:
- Mund
- Spiserør
- Mavesæk
- Tynd-, tyk- og endetarm
- Lever
- Galdeblære
- Bugspytkirtel
Hele fordøjelsesprocessen tager ca. 1-2 dage fra du har taget den første bid af maden, indtil resterne igen kommer ud. Munden deler maden i små stykker, mens spyttet gør maden blød. Spyttet har også den funktion, at det nedbryder stivelse.
Når du har tygget færdigt og synker maden, fører spiserøret maden videre ned i mavesækken. I mavesækken findes mavesyren som nedbryder maden endnu mere. Maden opholder sig i mavesyren en rum tid og sendes videre til tolvfinger- og tyndtarmen.
I tyndtarmen får maden tilført galde fra galdeblæren, hvilket medfører at madens fedt nu kan nedbrydes. Herefter tilføres flere fordøjelsesenzymer fra bugspytkirtlen så maden kan nedbrydes helt. Maden kan nu optages i tarmene og næringsstofferne føres ud til i kroppen gennem blodet. De næringsstoffer som ikke bruges, forlader kroppen som afføring.